Честит рожден ден на краля - Ал Пачино на 84 години

  • Сподели:
Честит рожден ден на краля - Ал Пачино на 84 години

Алфредо Джеймс Пачино е роден в Ню Йорк на 25 април 1940 г. Израснал в сицилианско семейство, баща му скоро ги изоставя да се оправят заедно с майка си и дядо си, в изключително трудни условия и в квартал, известен с опасната си среда – Южен Бронкс. Безразличен и незаинтересован от случващото се в училище, Ал го зарязва на 17-годишна възраст и се посвещава на най-разнородни професии кати портиер, чистач на обувки и общ работник.

Истинската му страст обаче е актьорството и той се записва на множество курсове, докато накрая е приет в Actors Studio от Лий Страсбърг. Малко след това, през 1972 г., настъпва повратният момент в кариерата му: Франсис Форд Копола, противопоставяйки се на мнението на продукцията, иска именно Пачино да играе ролята на незабравимия Майкъл Корлеоне в ''Кръстникът''. Тази емблематична роля на гангстер му носи първата от осемте му номинации за Оскар.

Проблемното детство и самотната природа на Ал Пачино го правят перфектния интерпретатор на предизвикателни персонажи от подземния свят като Сони, крадеца от ''Кучешки следобед'' или наркотрафиканта Тони Монтана в ''Белязаният'' на Браян Де Палма. Една екзистенциална криза го кара да отхвърля многобройни роли и го отдалечава за няколко години от големия екран, но го доближава до театъра. Запомнящи се остават изпълненията му в шекспировите „Ричард III” и „Юлий Цезар”. 

През 1992 г. печели "Оскар" за "най-добър главен актьор" за филма "Profumo Di Donna". Като хамелеон актьор, той също изненадва с представянето си на бивш наркотрафикант Карлито Бриганте в „Пътят на Карлито“ и като футболен треньор във „Всяка една неделя“ на Оливър Стоун. С годините той също така става режисьор и продуцент и се смята за един от най-великите актьори на всички времена, какъвто несъмнено е.