Илон Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара - какви обаче са опасенията на експертите

  • Сподели:
Илон Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара - какви обаче са опасенията на експертите

Twitter обяви, че е приела предложението на главния изпълнителен директор на Tesla за 44 милиарда долара да направи компанията частна.

Това означава, че най-богатият човек в света, известен с хаотичното си поведение, е на път да прекрои дискурса в социалната мрежа, използвана от повече от 200 милиона души всеки ден. Това е основополагащ момент за 16-годишната компания, която се очертава като един от най-влиятелните обществени площади в света и сега е изправена пред редица предизвикателства.

Мъск, който определя себе си ''абсолютист на свободата на словото'', разкритикува модерирането на Twitter. Той иска алгоритъмът на Twitter за приоритизиране на туитовете да бъде публичен и възразява срещу предоставянето на твърде много власт върху услугата на корпорациите, които рекламират.

''Свободата на словото е основата на функционираща демокрация, а Twitter е дигиталния градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството'', каза Мъск в изявление.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX критикува това, което вижда като прекомерна модерация в онлайн платформите.
Мъск твърди, че социалните мрежи не бива да премахват коментари, които макар и обидни, все пак са законни. По време на скорошно интервю на конференция на TED той каза: ''Ако това е сива зона, нека туитът съществува''.

В момента Twitter забранява тормоз, злоупотреба и публикации, които съдържат коментари, целящи физическа вреда на някого. Платформата има и други предпазни мерки, като забрана за дезинформация, свързана с COVID-19.

Експерти, които изучават социалните мрежи, се притесняват от натиска на Мъск да разхлаби правилата за публикуване в Twitter. Те казват, че това може да даде свобода на вербални и физически насилници, тролове и други, които злоупотребяват с платформата, за да се насочат гнева си към хората.

На следващо място, експертите имат опасения, че облекчаването на правилата в Twitter ще даде възможност на онези, които искат да използват платформата, разпространявайки дезинформация или откровени лъжи за политически събития, държавни служители и въпроси, свързани с общественото здраве и безопасност.
.