Пушенето на лула - умение за мъже с изискан стил

  • Сподели:
Пушенето на лула - умение за мъже с изискан стил

Умението да владееш лулата е истинско изкуство, изискващо знания, внимание и опит. Потвърждение на това е цитатът на Марк Твен: "Много хора биха искали да пушат лула, но малцина умеят да го правят".

Лулата спада към графата на луксозните стоки, а не към нещата от първа необходимост и мнозина сятат, че пушенето на лула е претенциозно или снобско. Но безспорно създава усещането за нещо стилно, изискано, дори артистично...

Ето няколко интересни факта, свързани с удоволствието, наречено лула.

Изработване

Лулата се изработва от определена част на корените на растението бриар, което вирее само по Средиземноморието. Заради устойчивостта му към топлината от горящия тютюн, както и красивата структура на дървото, този материал е смятан за най-добрата суровина за изработване на висококачествени лули.

Освен от бриар, съществуват и лули, направени от миршаум (морска пяна), глина, слонова кост, бамбук, дори от вид американска царевица с твърди кочани.

Какво представлява лулата

Лулата се състои от две части, които се завиват една в друга: клада (или балон) – това е по-широката част, в която се поставя тютюна и мундщук - по-тясната и дълга част, която служи за вдишване на дима. Те са направени от различни материали и трябва да се обработват по специфичен начин. За да се получи наситеният черен цвят на мундщука, той се полира със специална черна вакса.

Аксесоари

Лулата върви паралелно с редица аксесоари - лъжица за пълнене на лулата; тампон или тъпкач за натъпкване на тютюна по време на пушенето; средства за почистване на кладата и мундщука; специална запалка; пепелник с корково дъно; кутии за съхранение на тютюна (хюмидори). Важно е да знаете, че при почистване трябва да внимавате с дървото, за да не се нарани лулата.

Тютюн

Удоволствието от пушенето на лула до голяма степен зависи от избора на тютюн. Повечето са ароматизирани, като най-често се срещат ароматите на слива, вишна, манго, ванилия, уиски, ром и вино. За най-леки са смятани американските тютюни, френските – за най-тежки, а датските се отличават с подправки. Пълненето на лулата с тютюн става по следния начин: на дъното тютюнът трябва да лежи свободно, а в горната част да бъде плътен.

Как се пуши с лула

За разлика от цигарите, димът от лулата не се гълта. Достатъчно е само да го задържите в устата за 2-3 секунди, за да усетите вкуса на тютюна. Лулата се пуши бавно и спокойно, като с честотата на дръпванията се старайте да не изгасне. Ако лулата стане гореща, оставете я да се охлади и по-късно я запалете отново. Всеки ценител знае, че лулата не бива да се пуши, ако не е добре охладена. Специалисти твърдят, че една и съща лула е добре да се използва максимум два пъти на ден - сутрин и вечер.