Спомен за Уилям Хърт - мъжът, който не се страхуваше да бъде искрен

  • Сподели:
Спомен за Уилям Хърт - мъжът, който не се страхуваше да бъде искрен

Известният американски сценичен и екранен актьор, Уилям Хърт, който участва в продукции като "Body Heat", "Broadcast News" и "Children of a Lesser God", почина на 13-ти март, седмица преди 72-ия си рожден ден.

Носителят на Оскар за "Целувката на жената паяк", който често играеше тих интелектуалец в ранните си актьорски роли, но по-късно направи по-остри завои в научната фантастика и филмите на Marvel, почина в следствие на рак на простатата, разпространил се в костите му.

Хърт също бе активен сценичен актьор през 80-те години на миналия век. Появява се в продукции извън Бродуей и получава първата си номинация за наградата "Тони" през 1985 г. за продукцията на Бродуей на Хърлибърли.

Не се определя като талантлив човек, а по-скоро като фокусиран.
Страстно мрази лесните отговори и в известен смисъл за него всички отговори са твърде лесни. Не го съблазнява да дава интервюта, но ако дава такива, няма да бъде уклончив, скрит или снизходителен.

Безразсъдната романтика на Уилям Хърт с неизвестното изумява събеседниците му. 
Ако слушате Хърт с отворени уши, откривате вулканична искреност, яростно желание да прережете обичайния актьорски жаргон до една по-универсална истина. Той няма да ви намаже с фалшив чар, докато в очите му блести презрение.
Както неговата приятелка, актрисата Сигорни Уийвър казва: "Това, което уважавам в Бил е, че той не се страхува да звучи като задник."
Хърт определено предпочиташе да го наричат задник, отколкото лицемерно да му казват колко добър актьор е.

Ще ви погледне с небрежните си сини очи и с цялото спокойствие, което притежава, ще ви каже:

"Аз не съм страхотен актьор, но имам едно ценно качество. Уважавам другите. Никой не може да ме погледне в лицето и да каже, че съм толкова добър като Стрийп, Скот или Дювал. Най-великото нещо е да бъдеш номиниран за най-добра поддържаща мъжка роля. Ако не подкрепяш някого, какво правиш там горе изобщо?"