10-те най-популярни мита за алкохола

  • Сподели:
10-те най-популярни мита за алкохола

Едно от нещата, които са вървели ръка за ръка с хората от зората на човешката история чак до наши дни е алкохолът. Хилядолетия наред C2H5OH е имал честта да прави компания на радостта и мъката на милиони личности. Въпреки това алкохолът остава непознат и съществуват много митове относно това как да го консумираме или да се справим с махмурлука на следващата сутрин.

1. Кафе + леден душ = изтрезняване

Човешкият организъм може да обработи около 50 мл твърд алкохол (уиски, водка, ром… ) за един час. За почитателите на по-нискоалкохолните напитки, като виното и бирата, цифрите са 150 мл (за вино) и 360 мл (за бира). Независимо от това какво правим, времето е единственото средство способно да се пребори с алкохола.

Един леден душ определено ще ни ободри, дори без кофеина в кафето, но това няма да изкара алкохола от организма ни. Излизайки от душа и отпивайки от чашата с кафе, ще ни направи по-свежи и шефът може да не разбере, че вчера сме купонясвали с колеги без него.

Въпреки това алкохолът няма да бъде преработен, а леденият душ и кафето не са достатъчен аргумент пред сънения полицай, който ни подава дрегера, след като ни е спрял по път за работа.

2. "Тате каза, да не смесвам алкохола"

Може би най-разпространеното мнение, което битува в съзнанието на тийнейджъри и възрастни е, че алкохолите не бива да се смесват. Донякъде са прави, защото е по-лесно да броим изпитите чаши уиски, отколкото изпитите чаши бира и водка, и шотове с текила…, и онези двата коктейла с ром.

Въпреки това единственото нещо, което може да ни напие, е самият алкохол. Затова смесването на една бира и едно уиски не е по-опияняващо от 4 уискита, например. В края на краищата всичко се свежда до количеството C2H5OH в напитките.

3. Енергийни напитки + алкохол

Друго популярно мнение е, че комбинацията между енергийните напитки и алкохола напива повече. За жалост това не е така… Кофеинът в енергийните напитки, противно на отпускащото действие на алкохола, ни държи будни. Именно затова сме принудени да си поръчаме още пиене, защото не усещаме седативното му въздействие.

Щом ефектът от кофеина свърши, в организма ни остават изпитите питиета с редбула + допълнителните питиета, които сме погълнали, за да се почувстваме пияни. Всичко това щеше да е страхотно, ако на следващия ден не се състоеше бавното и мъчително преработване, наречено махмурлук.

4. Колкото по-старо е виното – толкова по-добре

Това твърдение отчасти е истина. Много вина се правят така, че най-добрите им качества да се появят след няколко години съхранение в бъчви. Други обаче са направени за консумация в годината на бутилиране. Тайната се крие в това виното да се пие в сроковете за "най-добър до" обозначени на бутилката.

Държейки едно розе в мазето 10 години, няма да го направи по-качествено – напротив, съдържанието на прословутите антиоксиданти ще се намали с годините. Дори отлежало вино, което веднъж е бутилирано, няма да стане по-отлежало, стоейки в шкаф. Единственото, което може да се увеличи, е волята ни, която години наред ще ни спира от желанието да отворим бутилката.

5. Бира след тренировка

Новопоявило се твърдение, което капе като мед върху сърцата на биролюбителите е, че бирата е по-подходяща напитка от водата след тренировка. В едно изследване е открито, че бирата хидратира малко повече, отколкото водата. Още повече бирата има вещества като витамини и минерали, които водата няма.

Това може да бъде полезно само ако газираната напитка беше без алкохол, защото той пречи на кислорода да пренася ензими и хранителни вещества за тялото. А това определено е нещо, което никой не желае да му се случи след тренировка.

6. Червеното вино

В обществото битува мнението, че червеното вино е полезно и едва ли не удължава живота. По този въпрос има проведени изследвания, които откриват, че хората, консумиращи червено вино, живеят по-дълго. Всичко това щеше да е прекрасно, ако не се вземаше под внимание фактът, че червеното вино е предпочитаният алкохол за хора, които имат по-добър стандарт на живот и живеят по-здравословно.

Тези две неща са много по-вероятна причина за по-доброто им здравословно състояние, отколкото чашите с вино на вечеря. Въпреки това, червената напитка наистина има доказан медицински ефект в полза на сърцето.

7. Пиячи в семейството

Злоупотребата с алкохол често се приписва като следване на лош пример в семейството. Едно изследване, проведено в Италия, ни показва нещо различно. Според него италианците, които са консумирали алкохол по време на семейните вечери и обеди, е по-вероятно да не развият лоши алкохолни навици, когато пораснат.

8. Дебелите хора се напиват по-трудно

Това как алкохолът влияе на човек не е постоянно понятие. Ако от днес започнем да пием всеки ден, след време ще ни трябва повече алкохол, за да усетим същия първоначален ефект. При еднакви условия и килограми обаче, един мускулест човек, ще се напие по-трудно отколкото някой друг със същото тегло, но с повече мазнини, отколкото мускулна маса.

9. Алкохолът ни прави по-тъпи

Въпреки тенденцията пияните хора да вършат необмислени постъпки, няма разлика между броя на невроните при редовно пиещи и трезвениците. Това, върху което алкохолът има негативен ефект, е, че пречи на изграждането на нови мозъчни клетки. Този ефект обаче не е постоянен и става обратим веднага щом спрем да пием.

10. Голямото количество храна ни пречи да се напием

Много популярен мит, според който, ако комбинираме обилна вечеря с алкохол, няма да се напием. Истината е, че храната ще забави абсорбацията на алкохола за известно време. Затова в началото може да не усетим опияняващото чувство. Именно тук става по-опасно, защото може да се опитаме да компенсираме с повече питиета и накрая да изпием повече от това, което сме свикнали да приемаме.

Колкото и да се напише за алкохола, все ще е малко, а е почти невъзможно той да бъде избегнат. Искрено ви пожелавам по-малко махмурлук и по-добра фигура. Както вече разбрахме – мускулестите хора се напиват по-трудно, но пък си заслужава да имаш стегнато тяло, въпреки парите, които ще дадеш на бармана, докато се напиеш и събереш смелост да заговориш двете дами отсреща.

Автор: Красимир Чешмеджиев за 10te.bg