2 вида никулденски рулца

  • Сподели:
2 вида никулденски рулца

Традицията повелява за Никулден да пълним шаран с орехи, но тъй като традициите не са това, което бяха, а и защото вкусът на шаран не допада на всеки, се спираме на две рецепти с друг вид риба - бяла, и сьомга, които са колкото вкусни, толкова и полезни, защото съдържа омега-3 мастни киселини в най-голямо количество.

Руло със сьомга и специален сос

Необходими продукти за 8 порции:

- 8 филета пушена сьомга с ширина около 4 см.
- 1 кофичка цедено мляко
- 1 връзка пресен копър
- 2 лимона
- 2 с.л. майонеза
- 2 с.л. горчица
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 капки зехтин

Приготвяне:

Разбъркайте киселото мляко, сока от 1 лимон, майонезата, горчицата, зехтина, счукания чесън и нарязания на ситно копър. Разстелете тази смес върху рибните филета и завийте на рулца и оставете в хладилника, докато дойдат гостите. Когато ги поднасяте, поливайте с лимонов сок от втория лимон. Време на приготвяне: 40 минути.

Руло с бяла риба и бяло вино

Необходими продукти за 4 порции:

- 1 голяма бяла риба,
- сокът от 1 лимон
- 1-2 щипки морска сол
- 1/2 връзка магданоз и 1/2 връзка копър
- 50 г масло
- 1 ч.ч. бяло вино

Приготвяне:

Обезкостете рибата, извадете филетата и нарежете месото на тънки пластове. Посолете със солта и полейте с лимоновия сок. Нека рибата постои така около 1 час да попие. След това нарежете филетата на ивици и във всяка увийте по малко нарязан копър и магданоз. Сгорешете маслото в тенджерка, наредете рулцата в нея и залейте с бялото вино. Задушете на тих огън. Време на приготвяне: около 45 минути.