Безкофеиновото кафе - ползи и рискове

  • Сподели:
Безкофеиновото кафе - ползи и рискове

Безкофеиновото кафе отдавна присъства на нашия пазар. Също толкова отдавна продължава и спорът "за" или "против".

За да направим реална преценка и личен избор, необходимо е да се запознаем с фактите известни до този момент. Д-р Георги Гайдурков обобщава ползите и рисковете на безкофеиновото кафе.

Ползи:

Безкофеиновото кафе запазва голямата част от състава на обикновеното кафе с кофеин. 

1. Съдържа витамини и микроелементи - вит.К, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган, калий, холин, ниацин. Особено място заема високото съдържание на вит.Р. Това е комплекс от биофлавоноиди, които укрепват съдовата стена, а оттам подобряват и кръвоснабдяването и храненето на всички тъкани.

2. Съдържа Кафеена киселина – съединение с антиоксидантен (намаляващ окислителното разрушаване на клетките) ефект и подчертани антиканцерогенни качества.

3. Съдържа Хлорогенова киселина - намалява риска от хипергликемии (повишена кръвна захар), а с това и риска от диабет.

4. Подобряване на познавателните функции - установено е повишаване на когнитивните функции при употреба на безкофеиново кафе. Този ефект е особено изразен при нарушена функция на мозъчните клетки – при диабет и болест на Алцхаймер.

5. Избягват се негативните ефекти на кофеина. Когато се ползва безкофеиново кафе се отстранява риска от тревожни и хиперкинетични състояния, често провокирани от кофеина – сърдечни аритмии, безсъние, паническо разстройство и страхова невроза. Също така изтощение, вследствие ускорената обмяна с последваща повишена киселинност и изчерпване на метаболитни резерви.

Рискове:

1. Вредни мазнини - много често безкофеиновото кафе съдържа по-висок процент мазнини, в сравнение с обикновеното. При изпичането тези мазнини се променят и имат канцерогенен ефект.

2. Повишаване на свободния холестерол. Някои изследвания показват повишаване на неестерифицираните мастни киселини (свободен холестерол) в кръвта при любители на безкофеиновата напитка. Стойностите на общия холестерол обаче остават непроменени.

3. Рискове, свързани с повишена киселинност. Сравнително високата киселинност поглъща алкални резерви, на първо място калций, което може да доведе до деминерализация на кости и зъби (остеопороза). Има публикации, установяващи повишен риск от ревматоиден артрит при жени.

4. Опасен метод на декофеинизиране. Най-значимият риск при безкофеиновото кафе е свързан с метода на декофеинизиране. Най-нежеланият е този, при който се използва метилен хлорид (установен канцероген) и етил ацетат (сравнително ниско токсичен).

За предпочитане са методите с гореща вода и активен въглен или сгъстен въглероден диоксид и въглен. Затова нека предпочитаме марка, която обозначава на етикета използвания метод.

Д-р Гайдурков припомня, че кафето с кофеин е лека дрога и създава зависимост. В тези случаи нарушава дълбочината и естествените фази на съня, както и общото възстановяване на организма, като резултатът е синдром на хронична умора.

Често провокира тревожна симптоматика и сърдечни проблеми. Ако страдаме от някои от тези състояния, тогава безкофеиновото кафе има предимство и е за препоръчване. Ако не – можем да ползваме кофеиново, тъй като останалите рискове са почти идентични.

И все пак всичко е въпрос на доза. За да избегнем зависимостта можем да практикуваме схемата: 2 дни кофеиново кафе и 2 дни – без кафе или 2 дни кофеиново и 2 безкофеиново кафе.

Източник: Д-р Георги Гайдурков

Безкофеиновото кафе - ползи и рискове

Снимка: pxhere.com