Брускети - вкус, в който се влюбваш!

  • Сподели:
Брускети - вкус, в който се влюбваш!

Представяме ви поредната вкусотия от италианската кухня, на която трудно може да се устои - брускетите. Днес можем да хапнем това предястие в редица ресторанти, поднесено и гарнирано по различни начини.

Брускета (Bruschetta) е италиански термин за "препечен хляб". Традиционното предястие се приготвя от векове в Италия, като първоначално върху препечени филии от по-стар хляб са се слагали зехтин, чесън и сол. 

Днес брускетите са познати в различни вариации - нарязаните по диагонал и след това препечени филийки хляб се натъркват с чесън, намазват се със зехтин и се гарнират с различни продукти - ситни кубчета домати с босилек; лук; сирене; маслини; гъби; боб; месни деликатеси и т.н. Разнообразни са и типовете хляб, които се използват, както и дебелината на филийките. 

Ето и важни тънкости при приготвяне на брускети - филията не трябва да се препича прекалено много, а да остане мека във вътрешността си. Друго важно нещо е да не се прекалява с чесъна - той не трябва да доминира, а да допълва останалите вкусове. Използвайте само няколко продукта върху филията - колкото по-семпли са брускетите, толкова са по-вкусни.

След като разбрахте как са изглеждали автентичните антипасти преди векове, може да запретнете ръкави и сами да си направите тази вкусотия вкъщи. Ако искате да се доближите до брускетите, които сервират в Италия, недейте да отрупвате с продукти отгоре. Сервирайте с чаша хубаво вино. Наздраве!

Брускети - вкус, в който се влюбваш!

Италианското предястие става бързо и е много вкусно.

Снимка: Africa Studio / Shutterstock.com

Брускети - вкус, в който се влюбваш!

Домати и босилек - най-разпространената комбинация за брускети.

Снимка: etitarenko / Shutterstock.com

Брускети - вкус, в който се влюбваш!

Брускети на масата - подходящо решение за различни поводи.

Снимка: Eugenia Lucasenco / Shutterstock.com

Брускети - вкус, в който се влюбваш!

За да не отрупвате филийките с много различни продукти, направете няколко вида брускети.

Снимка: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com