Да си сготвим филм

  • Сподели:
Да си сготвим филм

Представяте ли си кейк под формата на сърце, който пулсира с ритъма на истинско сърце? А пеещ кейк? Опитвали ли сте електриково синьо желе, което свети в тъмното?

Не, не е шега. Съвсем действителни сладкиши са: оригинални зрелища не само за небцето, а за всичките ни сетива.

Тайните на тяхното приготвяне са описани в Special Effects Cookbook ("Готварска книга със специални ефекти"). Не я търсете по книжарниците, защото никога не е достигала до българския пазар.

Публикувана в САЩ преди повече от двайсет години и погледната на фона на всевъзможните кулинарни издания, видели бял свят оттогава, книгата изглежда антика. Не и рецептите в нея. Те са толкова крещящо свежи, хитроумни и зашеметяващи, колкото всяко изобретение с днешна дата.

Затова, всичко, което набързо ще разкажа тук, не е отзив за изданието, а за креативната находка на автора - господин Майкъл Е. Самонек от Кливланд, Охайо - чудак-експериментатор, любител на фантастичните филми и готвенето.

Всичко започва през 1992 г. по време на улично задръстване, в което, вместо да нервничи или ругае, Самонек решава да измисли как да свърже двете хобита.

Специалните ефекти, разбира се! Втурва се към къщи и отведнъж създава първия си кулинарен хит: Green Dragon Breath Cake (Зелена торта под формата на дракон), който, поднесен в сублимния момент на празненството, издиша дим през ноздрите си.

След два месеца Самонек е готов с повече от петдесет рецепти за приготвяне на храна, която "изригва, пуши, движи се, говори, сияе, вибрира" и какво ли не още.

Книгата произвежда сензация, а авторът е поканен да води собствено телевизионно шоу, където, в ролята на ексцентричен учен, виртуоз-готвач и дързък режисьор в действие, забърква фантастични кулинарни сцени, посрещани с милиони Wow! от възклицаващата пред екрана публика.

С идеята за специалните ефекти Самонек разширява функциите на храната дотам, че за първи път тя става участник, може да направи нещо, при това вълнуващо, съвсем сама.

Край с ролята й на пасивен елемент на масата: вече е изгряваща звезда, готова на действие, на истински action, да кажем, ако ще спазваме професионалния жаргон.

С това Самонек превръща храната от вкусово и естетическо в зрелищно-сценично преживяване. Във всяко от ястията му има сюжет, понякога съспенс и неизбежно - кулминация чрез специалния ефект.

Рецептите са представени в три раздела - в съответствие с трите основни категории ефекти, ползвани в киното през XX век: визуални, звукови и ефекти чрез движение (special mobile effects).

Ако човек разгледа име по име предложенията в менюто, би могъл да открие следи от почти всички филмови жанрове: комедия (Talking Melon Jaws Fruit Salad или Swimming Cucumber Shark), трилър (Crocodile in the Salad), приключенски (Erupting Volcano Cake или Monster in the Popcorn Bowl), мюзикъл (Dancing Raisins), мистерия и криминален (Magically Appearing Dinosaur Tracks Gelatin Mold).

Предполагам, доброто възпитание е спряло автора да включи рецепта за ефектно ястие от жанра на еротиката. Да не говорим за хорор и трагедия, които можем да си сготвим без усилие, ако, например, забравим кейка с биещо сърце твърде дълго в печката.

Готварска книга със специални ефекти наистина забавлява от първата до последната рецепта. В годините след публикуването си успява да въздейства върху част от обществото, главно върху семейната и образователна среда.

Готвенето чрез специалните ефекти пристрастява хиляди родители, учители и малчугани в Америка. Домашните кухни стават експериментални киностудиа, лабораториите в часовете по химия – готварски работилници.

Срещат се и киномани, които чакат телевизионното шоуто на Самонек като шеговита алтернатива на вечерния сериал или за да видят десертният вариант на някое филмово чудовище.

Е, остана най-любопитното. Как се случват ефектите?

Нали не си представяте кабелчета и проводници между тортените блатове, скрити батерийки от 1 волт в плънката на сандвича? Нищо подобно.

Макар в някои случаи да си помага с чужди за готварството приспособления, почти всичко в куриозната храна на Самонек става за ядене и не крие опасности. (Каквито несъмнено дебнат в нашенската баница с късмети или коледната питка с неизвестно къде скрита монета, ако не внимаваме.)

Та каква всъщност е тайната?

Въображение, пъргав ум, класическа приложна химия. Плюс някои трикове от кухнята на киното. Съставките са обичайни, евтини, достъпни.

Например: сода бикарбонат, тоник, бакпулвер, парченца сух лед, разбира се, и още много.

Фокусът е в комбинирането им с другите продукти, игрите със температурата и свойствата на веществата, шоковите срещи на различни агрегатни състояния.

Химично грамотни хора бързо биха разгадали рецептата на "Сияещо в тъмното желе", която съчетава желатин с тоник. Съдържанието на хинин в тоника предизвиква фосфоресциране и несъмнено оригинална изненада за гостите ви.

Номерът на сладкиша-дракон с бълващи дим ноздри пък се дължи на сухия лед (твърд въглероден диоксид), който, поставен в топла вода, преминава в гъст стелещ се дим; един ефект, впрочем, директно заимстван от т. нар. димни машини, ползвани в киното и театъра.

Сухият лед стои и в основата на тортата-вулкан, чийто пушещ кратер изригва с гъста шоколадова лава. "Моторът" на "Танцуващите стафиди" са балончетата, които ги обгръщат и задвижват във висока чаша с лимонада (и с всяка друга газирана напитка ще стане).

"Чудовище в пуканките" се задейства чрез механична играчка, прикрепена към дъното на купата, която кара пуканките да подскачат щуро вкупом, придружени от пукотлив вибриращ шум, който разсмива и стряска.

Други специални ефекти се развихрят по време на приготвянето. Такъв е случаят с "Пеещия кейк". Един чудесен повод, впрочем, цялото семейство да се включи в готвенето: в противен случай ще пропусне музикалния поздрав.

Някои от рецептите на Самонек се намират в мрежата, хаотично пръснати в различни сайтове и често без никакво позоваване на Special Effects Cookbook и автора й.

Но да приемем, че фантастичната храна просто бълва дим, пее, танцува и се движи между кухните и хората, артистична и самостоятелна, каквато я изобрети самият Самонек.

Каквото и да прави все пак, предполагам, върховният момент остава накрая: с последния специален ефект от вкуса на цялото това шоу в устата ни.

ПЕЕЩ КЕЙК

Не променяйте нищо! Ефектът няма да се получи, ако не използвате всички съставки по точно указания начин. Докато се пече, кейкът ще пее.

Продукти:

1 ч.ч., меко масло
2 ч.ч. кафява захар
3 яйца (жълтъците се отделят от белтъците)
2 блокчета разстопен натурален шоколад (30 гр)
1 ч.ч. стафиди
2 ч.л. канела
1 ч.л. карамфил
4 ч.ч. брашно
1. ч.ч. ситно нарязани ядки
1 ч.ч. ягодов конфитюр
2 ч.л. бакпулвер, смесени в 1 ч.ч. мътеница (млечна напитка, подобна на айряна, но по-гъста)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и поръсете брашно в кръгла тава за кекс с цилиндричен отвор по средата.

Разбийте маслото със захарта до кремообразна смес. Добавете жълтъците и разбъркайте.

Добавете разстопения шоколад и пак разбъркайте. Добавете стафидите и отново бъркайте. Добавете канелата, карамфила, брашното и разбъркайте. Прибавете ядките и сладкото и пак разбъркайте.

Разбийте белтъците до пяна и ги оставете настрана.

Сега добавете бакпулвера към мътеницата и бързо ги смесете с кексовото тесто, разбъркайте. Изсипете разбитите на сняг белтъци в сместа като внимателно ги загръщате и размесвате в нея (техниката се нарича folding).

Бързо изсипете гладката готова смес в приготвената форма за печене.

Печете на 180 градуса за около 45 мин., докато кейкът спре да пее.

Снимки: bonappetempt.com

Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм
Да си сготвим филм