Един "Космополитън", моля!

  • Сподели:
Един "Космополитън", моля!

Култовият коктейл от сериала "Сексът и градът" има розов цвят, вкус на водка, лайм и червена боровинка и обикновено се сервира във висока мартини чаша с кора от портокал.

Предполага се, че е измислен през 70-те от Шерил Кук (Cheryl Cook) - барман, който работи в Саут Бийч, Маями. Негови клиенти го помолили да им направи лек светски коктейл, който е по-сладък от мартини.

Друга версия е, че "Kосмополитън" (Cosmopolitan) води началото си от Провинстаун, тъй като това е регионът, където се произвежда най-много сок от червени боровинки в САЩ. Именно там барман на име Джон Кейн (John Caine) експериментирал със същите съставки по това време. След като напуснал Провинстаун, той се отправил към Сан Франциско, където неговото изобретение станало доста популярно сред гей обществото.

Официалният рожден ден на "Космо" обаче е през 1987 г. в ресторант на име Odeon в Манхатън. Скоро след него Мадона пие "Космополитън" в небезизвестния "Rainbow room" на афтърпарти на наградите "Грами". Така коктейлът прави тържественото си представяне сред известните личности и бързо става предпочитана напитка сред тях.

Но истинският бум на "Космополитън" се случва, когато става любимият коктейл на четирите приятелки от "Сексът и градът". От тогава до сега този коктейл е символ на женската независимост, приятелство и забавление.

Рецепта: Коктейл "Космополитън"

Един "Космополитън", моля!

Снимка: bogdanhoda / Shutterstock.com

Един "Космополитън", моля!

Снимка: Ivan Mateev / Shutterstock.com

Един "Космополитън", моля!

Снимка: Anton Violin / Shutterstock.com