Хайверът: хит храната на 2018

  • Сподели:
Хайверът: хит храната на 2018

Според списание Vogue хайверът е храната на новата година. Той отдавна вече не се консумира само в специални случаи и не е деликатес, който само богатите могат да си позволят. Напротив, предлага се в повечето ресторанти на достъпна цена и дори да не е от най-високо качество, това не се отразява кардинално на неговите ценни вкусови качества.

Все пак е любопитно да знаем, че най-скъпият хайвер в света е от рибата белуга. Следват хайверът на есетрата и севругата. И трите риби обитават Каспийско море. Днес обаче, поради масовия лов на този вид риби, основно висококачественият хайвер се добива от специализирани ферми в САЩ, Израел, Италия и Китай.

Марката с неоспоримо качество, предлагаща хайвер от белуга, се нарича Almas. Това е руската дума за диамант. Един килограм от този вид хайвер струва 25 000 долара и може да се закупи единствено от избрани специализирани магазини за продажба на този деликатес. Аlmas се съхранява в специално изработени консерви с 24-каратово златно покритие. Има богат деликатно осолен вкус, достоен дори за най-претенциозните небца.

Що се отнася до поднасянето, хайверът задължително се сервира добре охладен и в стъклен съд. Класически се консумира без никакви допълнителни продукти или само с препечен хляб, крекери или тестени хапки. Перфектните напитки за допълнение на тази гурме храна са висококачествена изстудена водка или, разбира се, френско шампанско.

Petrossian е друга известна марка висококачествен хайвер, чийто вицепрезидент описва този деликатес така: "Добрият хайвер трябва да има поне 15 различни вкуса в себе си. Всеки път, щом го опитваш, трябва да вкусваш нещо ново. Той трябва да се "развие" на езика ти, а вкусът, който остава след него трябва да е дълготраен. Добрият хайвер блести като диаманти."

Хайверът: хит храната на 2018

Снимка: pixabay.com

Хайверът: хит храната на 2018

Снимка: pixabay.com

Хайверът: хит храната на 2018

Снимка: pixabay.com

Хайверът: хит храната на 2018

Снимка: pixabay.com