Кокосовото масло и ползите от него

  • Сподели:
Кокосовото масло и ползите от него

Кокосовото масло се извлича от вътрешната месеста част на кокосовия орех. В тропиците хората го ползват като основна мазнина за готвене, по същия начин, по който ние употребяваме олио или зехтин. Нека разгледаме с какво е толкова полезно:

В кокосовото масло се съдържа най-много от ценната лауретинова киселина от всички растения. Тя е важна, защото може да се справи в борбата с различни вируси, гъбични инфекции, грип, морбили, кървене в носа, херпеси, хемороиди.

Кокосовата мазнина е силен антиоксидант, който повишава имунната система. Същевременно засилва метаболизма, подобрява храносмилането и се справя добре при борбата с наднормено тегло. Една супена лъжица дневно в храната ще ви запаси с ценните му вещества.

В същото време кокосовото масло е любим продукт на козметиците. Външната му употреба намалява фините бръчки, подобрява еластичността на кожата, предпазва от акне и прави косата и ноктите здрави и силни.

В съчетание с кафява захар служи като овлажняващ ексфолиант. Ако го смесите със сода за хляб пък, ще получите здравословна избелващата домашно приготвена паста за зъби. Ако ви свърши мицеларната вода, кокосовото масло отстранява грим бързо и ефикасно.

Много бременни ползват кокосовото масло като мазило, с което да подобрят еластичността на кожата си и да се защитят от появата на стрии. Нанасяно един или два пъти дневно в областта на бедрата, корема, ръцете и гърдите, кожата става по-устойчива на резките промени в теглото.

Не на последно място, може да ползвате кокосовото масло като крем за по-бързо почерняване, без изгаряне. На плажа ще ухаете свежо, кожата ви ще бъде гладка, сияеща и защитена.