На какво да обърнете внимание, когато купувате прибори за хранене?

  • Сподели:
На какво да обърнете внимание, когато купувате прибори за хранене?

Ако обмисляте да купите голям комплект прибори за хранене, има редица неща, върху които е добре да се фокусирате. Все пак не купувате прибори за хранене всеки ден, но пък вероятно искате да ви служат дълго време?

Искате да закупите сребърни прибори за хранене, прибори със сребърно покритие или прибори от неръждаема стомана? Нуждаете се от малък комплект или нещо-грандиозно? Предпочитате традиционни прибори или модерни, дизайнерски произведения? И какъв е всъщност вашият бюджет, защото качественият комплект прибори за хранене обикновено не е евтин?

Има много въпроси, с чиито отговори е добре да сте наясно, преди да направите избор. И макар на пръв поглед тази покупка да не изглежда трудна, всъщност това не е точно така. 

Ето и няколко съвета, които се надяваме да ви помогнат при избора на правилните за вашето домакинство прибори за хранене:

Изберете прибори, които отговарят на вашите нужди
На първо място ви съветваме да помислите за колко хора ще са ви нужни евентуално приборите, като не забравяте и за всички гости, които идват понякога. Повечето комплекти са за 6 души и обикновено се състоят от нож, вилица, лъжица и чаена лъжица. Следователно комплектът се води от 24 части.

Ако се нуждаете от по-голям комплект, помислете за такъв от 48, 72, 96 или 120 части. Ако имате две деца, например, и редовни посетители, малките комплекти автоматично отпадат. Хубаво е все пак да сервирате на всички еднакви прибори за хранене, нали така?

Не е изключен и вариантът да имате специален комплект, когато ви идват гости: нещо по-скъпо и модерно, и ежедневен за вас и близките ви хора. 

Помислете дали искате пълен комплект прибори
Има различни видове прибори за хранене и ако вие държите на етикета, вероятно ще искате вилици за торта, вилици за риба, вилици за месо, лъжици за сервиране, лъжици за сосове, лъжици за супа, лъжици за десерт, нож за салата, нож за риба, нож за месо?

Кои видове са най-важни за вас, за да придобие вашият набор от прибори завършен вид? Някои от приборите, които изброихме по-горе, може да са важни за вас, а други – не чак толкова. Но наистина е приятно да разполагате с лъжица за ориз, лъжица за спагети, вилици за месо или по-малки прибори като нож за сирене, нож за масло, нож за плодове. 

Държите ли на определен дизайн и материал?
Външният вид на приборите за хранене е много важен за някои хора. Харесвате матирани, или лъскави прибори, с по-класическа линия или нещо модерно?

Мечтаете ли за сребърни прибори за хранене или материалът няма голямо значение за вас, стига да са качествени? Каква да бъде дръжката, за да са ви по-удобни при употреба? 

Неръждаема стомана
При производството на прибори за хранене се използват основно 3 вида неръждаема стомана: с хром-никелова сплав, хромирана и висококачествена стомана за ножове, която се използва само за моноблокови ножове и остриета. 
Стоманата с хром/никел е известна със своята устойчивост и може да издържи на всякакви натоварвания. Не ръждясва, не променя вкуса на храната, лесна е за поддръжка, с правилна грижа ще я използвате години наред. 

Хромираната стомана съдържа 18% хром и осигурява също висока устойчивост. Подходяща е за съдомиялна машина, не ръждясва, силна и здрава е, лесна за поддръжка и с атрактивна цена. 
И стоманата, която най-често се използва за трапезни ножове и друг вид остриета, е също хромирана с висока устойчивост. Остриетата са силни и здрави, лесни за поддръжка и подходящи за съдомиялна машина. 

При качествените ножове се използва по-малко хром, тъй като той е малко по-твърд от стоманата. Освен това остриетата са закалени. В резултат на това са по-остри, режат по-добре и то за по-дълго време. 

Сребро
Сребърните прибори за хранене придават несравним чар на вашата трапеза. Те са издръжливи и могат да се използват поколения наред.  Хигиенични, устойчиви на ръжда, задържащи топлината и дори лековити, този вид прибори запазват своята стойност и след години употреба. Можете да ги миете в съдомиялна машина.

Помислете дали искате да купите всички основни сребърни прибори наведнъж, или да започнете с красиви сребърни лъжички или вилици за торта? 
Инвестицията в сребърни прибори за хранене е инвестиция за поколенията. Бъдете сигурни, че ако се грижите правилно за тях, ще им се радвате заедно със своите деца и внуци.