Омлетът на Mother Poulard: рецепта с история

  • Сподели:
Омлетът на Mother Poulard: рецепта с история

Омлет Пулар е истински хит във Франция.Туристи от цял ​​свят идват на остров Мон Сен Мишел, за да опитат това необичайно ястие. Разказваме историята на появата на най-известния омлет, а също така разкриваме рецептата.

Омлет Poulard, който днес е известен не само в родината си - във Франция, но и далеч извън нейните граници, се появява за първи път в историята на кулинарията през предишния век. Постепенно появата на оригиналната рецепта, която е най-непряко свързана с класическия омлет, обвива много приказки и слухове, но и до днес омлетът Poulard се смята за едно от най-любимите ястия във Франция. 

Историята на вълшебния омлет, най-въздушният в света (според самите французи), е неразривно свързана с едно от най-живописните кътчета на добрата стара Франция, което няма нищо общо с шумния и мръсен Париж. Остров Мон Сен Мишел се намира на северозападния бряг на страната и е дом на може би най-известния манастир във Франция. Абатството Мон Сен Мишел посреща гости с отворени обятия, а няколко десетки жители винаги посрещат туристи и поклонници. Според легендата святото място е проектирано от самия Архангел Михаил, който се явява насън на епископ Обер от Авранш и нарежда да се построи църква на планината. И за да не се усъмни владиката на сутринта в божественото послание, Архангелът го ударил по челото. Събуждайки се с подутина на челото, просветеният веднага се заел с работа. На планината се издига манастир, който по време на Френската революция е отнет от църквата и превърнат в затвор, а през 1874 г. Наполеон III обявява Мон Сен Мишел за национален паметник. Що се отнася до монасите, те се завърнали на острова съвсем наскоро, през 1966 г. Днес те съжителстват мирно с огромен брой туристи, които отиват в Мон Сен Мишел, за да видят забележителностите и, разбира се, да опитат същия омлет.

Създател на чудодейното ястие е французойката Анет, живяла в Мон Сен Мишел през 19 век. Според легендата рецептата е предложена на Анет Пулард от един от пътешествениците - той ѝ демонстрира как бързо да приготви яйца на огън. Омлетът се оказва толкова вкусен и питателен, че скоро става известен в целия град, а по-късно и във Франция. Омлетът на Mother Poulard се различава от обичайното ястие, познато на всеки от нас, по това, че белтъците и жълтъците се приготвят отделно, като в крайна сметка се образува почти многослоен яйчен пай. Хотелът, а в същото време и заведенине, където можете да опитате оригиналния омлет, съществува и днес. В наши дни омлетът на Mother Poulard се съревновава по популярност само със самото абатство. Собствениците на заведението, разбира се, се възползват много умело от това състояние на нещата - цените на известното ястие са почти небесни. 

Mother Poulard съставки:

Яйца - 4 бр.

Мляко - 30 гр.

Шипка сол

Метод на готвене:

Отделете белтъците от жълтъците, поставете белтъците в купа за смесване. Жълтъците се разбиват отделно с няколко супени лъжици прясно мляко или сметана и щипка сол, не прекалявайте, не повече, отколкото за обикновен омлет. Поставете тигана на котлона на средна степен. Капнете капка масло върху горещия тиган. След това сипете жълтъците и ги разпределете равномерно в тавата. Докато жълтъците започнат да покафеняват, разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг. Сега, когато жълтъците са стегнати, можете да сложите протеиновата пяна отгоре и да запържите, без да го покривате с капак за 7-10 минути. Готовността се проверява чрез леко докосване на повърхността с пръст. Протеинът трябва да е еластичен и да не залепва за пръстите ви.

Внимателно извадете омлета и го прехвърлете в чиния. След това разполовете и прегънете с бялата страна навътре. Старинното френско ястие е готово.

Автор: Саша Баринова