Освен вкусен, шамфъстъкът е и много полезен

  • Сподели:
Освен вкусен, шамфъстъкът е и много полезен

Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност? Ако се чудите какво да си похапнете по-късно, следващите редове за супер ползите на тези екзотични ядки са за вас.

Шамфъстъкът е известен още от праисторически времена, а днес се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Шамфъстъкът освен страшно вкусен, е и много, много полезен. Съдържа здравословни мазнини, добър източник е на протеини, фибри и антиоксиданти.

В шамфъстъка се съдържат важни за човешкия организъм микроелементи. Има мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Антиоксидантните му свойства са ненадминати.

Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни, а витамин В6 е важен за регулиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин - молекулата, която носи кислород в червените кръвни клетки.

Освен че е с високо съдържание на антиоксиданти, шамфъстъкът може да понижи холестерола в кръвта и да подобри кръвното налягане, като по този начин намали риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че има по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки, шамфъстъкът има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява голям скок в кръвната захар.

Специалистите съветват да се консумира шамфъстък заради високите хранителни стойности и защото ядките са идеални за възстановяване на изтощен организъм. Помага и при диети.

Шамфъстъкът се използва много и в кулинарията - за солени и сладки ястия, а използването му моментално превръща храната в луксозна и с много стил.

Автор: Виктория Ташкова за dariknews.bg