Първата крафт пекарна за кафе във Варна

  • Сподели:
Първата крафт пекарна за кафе във Варна

Кафето е жив организъм, който усеща нашето отношение към него и ни отвръща по свой начин, като ни дарява с емоции, стига да сме готови да ги разберем и приемем.

Хората, които усещат духа на кафето са особен вид хора. Те търсят красотата на живота в малките неща, разбират финия начин, по който кафето им дава време, в което да намалят темпото и да се насладят на момента.

Пекарната за кафе DIO във Варна е едно различно място, където освен да си купиш хубаво, ароматно кафе с динамично, флорално тяло, отиваш за да се заредиш с положителна енергия. Прекрачвайки прага усещаш как времето спира и всичко се превръща в "тук и сега".

Малката кафетерия в стар италиански стил е място за всички, които не просто имат навика да пият кафе, а искат да усетят духа на кафето, да поговорят за култура и изкуство. В Пекарна се срещат различни по професия хора, но с обща страст към кафето, които не само се провокират интeлeктуално, но и се вдъхновяват взаимно.

Негово величество кафето

Като всяко растение и кафето иска специални условия, за да вирее. Тези условия ги е създала природата и са около Екватора, тъй като географската ширина е единствения дом на кафето, то просто не може да бъде същото на друго място се е образувал по естествен начин „Пояс от кафе” около Екватора, така се и нарича от търсачите на хубаво кафе "Coffee belt".

Износът на кафе е регулиран още от времената на мореплавателите

Страни като Етиопия, Куба, Танзания и Кения отдавна регулират износа на кафе на държавно ниво. Все пак това е най-търсена стока в света след петрола! Когато тази напитка се появила за първи път преди няколко века в Европа, много скептици смятали това за мода, която ще отшуми.

Но след като се наложила като традиционна тонизираща напитка, дори я сметнали за заплаха и даже е имало време, когато считали, че кафето създава условия за заговор. Това обаче се е превърнало в положителен факт в днешно време, защото наистина хората споделят по-лесно, докато пият кафе заедно.

За много хора пътят на кафето е не по-малко интересен от този на коприната и за тях е интересно откъде всъщност идва кафето в България?

Пътят на кафето е не по-малко стар от този на коприната и като всяка стока от такава величина той е начертан от времето на великите мореплаватели. В момента някои държави като Етиопия (която е родината на кафето), са взели износа на кафе под държавен контрол. А световните търговци - вносители и износители са крупни международни фирми. Най-големият вносител и износител на кафе в света е Норвегия - родината на викингите.

В Европа кафето влиза през няколко пристанища, където са и най-големите борси за Европа. Повечето пекарни в България се доверяват на опита на борсата в Италия, т.к. всички вярваме, че италианците със сигурност разбират от кафе.