Пет грешки при избор на закуска

  • Сподели:
Пет грешки при избор на закуска

Всички сме чували израза "закуската е най-важното хранене за деня". И това до голяма степен е вярно. Но има значение не само дали закусваш, а и какво. В тази статия ще подчертаем пет често срещани грешки, които хората допускат при избора си на закуска, за да си наясно с тях и да ги избягваш. Така ще можеш да направиш информиран и здравословен избор за своята.

Грешка 1: Закуска бързо и на крак
Сутрин е, време е за ставане, алармата звъни… Но вместо да станеш и да приготвиш закуска, натискаш бутона за отлагане и удряш още една 10-минутна дрямка. А време за закуска не остава…

Затова просто излизаш и напът към задълженията за деня вземаш нещо бързо и на крак, било то баничка, кроасан или някоя вафла… Предполагам не е нужно да обяснявам подробно тук защо преработените храни не са добър избор.

Но има още нещо – скорошно проучване показва, че храненето на крак, дори да е с качествена храна, крие допълнителни рискове – докато вървим навън сме подложени на редица разсейващи фактори, които отвличат вниманието ни от храната и това води до прeяждане. Също така неправилното бързото и неправилно дъвчене при храненето на крак (а и не само) може да доведе до храносмилателни проблеми в последствие.

Затова, ако по някаква причина не ти остава време за приготвяне на закуската сутрин, можеш да я приготвиш от предходната вечер. Така ще имаш нещо готово и здравословно, което да хапнеш сутринта, без да отделяш допълнително време от сутрешния си режим за приготвянето му.

Грешка 2: Не се приемат достатъчно фибри
Друга често срещана грешка е закусването предимно с прости въглехидрати – важи както за голяма част от споменатите по-горе преработени храни, така и за набиращите все по-голяма популярност готови зърнени закуски. Някои от които дори твърдят, че са "фитнес".

Истината е, че за да бъдат вкусни и примамливи за потребителите, тези закуски съдържат доста подсладители – захар, шоколадови парченца, сушени плодове и други подобни в себе си. Консумацията само на бързи въглехидрати и преработени храни води и до бързо огладняване. Това е така, защото тези храни обикновено са с висок гликемичен индекс – т.е. влияят силно на нивата на кръвна захар, като я вдигат рязко при приема им, след което се стига и до бърз спад и глада се завръща.

От друга страна, богатата на фибри храна (овесени ядки, пълнозърнести продукти, зеленчуци), има точно обратния ефект – те са с нисък гликемичен индекс, тялото ги разгражда и консумира по-бавно и това осигурява по-дълго и равномерно отпускане на енергия.

При избора си на закуска, винаги обръщай внимание на фибрите и се увери, че включваш достатъчно от тях в нея.

Грешка 3: Не се приемат достатъчно белтъчини
Трябва да включиш и достатъчно белтъчини в закуската си. Те също са от ключово значение за засищането на тялото и възстановяването му, а пренебрегването им е грешка, която много хора правят в избора си на закуска, защото не намират храните, които ги съдържат, за подходящи за това хранене.

Но това не означава, че непременно трябва да закусваш с месо, риба или протеин на прах… Млечните продукти, яйцата, дори някои зеленчуци и зърнени култури също са добри източници на протеин, които също така са и подходящ и вкусен вариант за закуска.

Така че може да объркаш богатите на фибри овесени ядки с кисело мляко и с тази проста закуска директно да избегнеш 2 от 3-те грешки, които обсъдихме до тук.

Грешка 4: Избягват се мазнините
Мазнините са най-криворазбрания макронутриент и много хора ги избягват не само в закуската си, а като цяло в режима си, когато се опитват да отслабнат, защото смятат, че мазнините те правят дебел… Това съвсем не е вярно!

Полезните мазнини трябва да са неизменна част от твоето меню. Редом с въглехидратите и белтъчините. А закуската трябва да съдържа всеки от тези макронутриенти.

Храните, богати на полезни мазнини, са чудесен източник на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, правят храната по-вкусна и разнообразна, дават допълнителна енергия и дори имат редица здравословни ползи, като понижаване на лошия LDL холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подходящи източници на полезни мазнини за закуска са храни като: авокадо, ядки, ядкови масла, семена като чиа и ленено семе и др.

Грешка 5: Закуската е прекалено малка
В резултат на описаните до тук грешки, много хора всъщност не закусват достатъчно добре, освен че не приемат правилните храни, те като цяло не приемат и достатъчно калории за това толкова важно хранене.

А обилната, засищата закуска е много добър и здравословен старт на деня – тя ще забърза метаболизма и ще те зареди с енергия за предстоящите задачи, освен това ще държи тялото сито през почти половината ден, докато не дойде време за междинно хранене или обяд. А това сваля риска от бързо похапване на крак и негативните му последствия до минимум.

Но все пак, има случаи, в които може да се приема по-малка закуска. Ако си сред хората с изтощителен ден и тежка работа, ще имаш нужда от повечко енергия (калории) вечер и тъй като трябва да приемеш една идея по-обилна вечеря, може да намалиш калориите в закуската за сметка на нея, за да не прехвърлиш цялостния си заложен калориен прием за деня.

Колко обилна да е закуската? На този въпрос не може да се отговори еднозначно, защото по принцип това ще зависи от твоя цялостен калориен прием за деня, който е различен за всеки.

Но има често срещан, макар и не много точен, ориентир за това: Закуската трябва да съдържа между 1/4 и 1/3 от калориите ти за деня. В зависимост, отново, от това с колко калории разполагаш в своя хранителен режим и на колко хранения са разпределени те през деня ти, това може да означава закуска от 300 до 500-700 калории.

Относно макронутриентите в нея: около 40-50% от тези калории трябва да идват от въглехидрат, 30-40% от протеин и 10-20% от мазнини.

В заключение…
Закуската наистина е едно от най-важните хранения и качеството й не трябва да се пренебрегва. За да си осигуриш нужната енергия за пълноценен старт на деня, трябва да включиш в нея достатъчно протеин, въглехидрат (част от който фибри) и мазнини и да я направиш достатъчно обилна, за да те засити и зареди добре.

Освен това й отдели нужното време и внимание за приготвяне – ако не сутринта, то поне предходната вечер. За да избегнеш нездравословното хранене в движение и риска от напълняване, заради консумацията на преработени храни.