Пет грешки при консумация на вино

  • Сподели:
Пет грешки при консумация на вино

Пет грешки (мита), които битуват по нашите географски ширни, свързани с консумацията на еликсира на боговете - виното

1. Червено вино се пие през зимата, а бяло - през лятото

Виното се пие според личните предпочитания и според комбинацията с храните, а не според сезона. Освен това не е задължително червеното вино да е с по-тежко тяло от бялото.

Има великолепни леки червени вина, които са подходящи за топлите месеци. Има и страхотни бели вина, идеални за консумация през студената част от годината. Всичко е въпрос на съчетания и вкус!

2. Розето е женско вино

През последните години розето стана доста популярно в България, като се налага модата, че товаe е дамско вино.

Както деленето на вино по сезони, така и по пол е неправилно. Да не говорим, че във Франция - страната, в която се правят най-добрите розета в света, на това вино му казват "мъжко".

3. Лед във виното

В нашата страна често в чашата с бяло вино се слага лед, което е изключително погрешно. Бялото виното трябва да бъде добре изстудено, като трябва да се внимава да не бъде и прекалено преохладено, но в никакъв случай не трябва да се разрежда с лед.

4. Лимон във виното

Ако ледът само намалява възможността да се насладите максимално на целия спектър от усещания, които ни носи едно вино, то парченцето лимон в чашата с бяло вино направо го "убива".

Освен вкуса на лимон ще усетите нещо друго от нюансите на виното?

5. Вина в бутилки с капачки на винт са по-ниско качествени

Удобни и бързи за отваряне, капачките на винт са напълно унифицирани и предлагат идеално запечатване на вината, предотвратявайки възникването на проблеми, произтичащи от употребата на коркови тапи.

Все повече хубави вина се затварят с тези капачки и това по никакъв начин не се отразява на качеството им.

Вината, които се предполагат, че ще отлежават по-дълго време е добре да бъдат затворени с коркови тапи. Но за младите вина, които в момента са на мода, няма никакъв проблем да са с капачки на винт, дори е препоръчително!