Пет причини да хапваме повече тиква

  • Сподели:
Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно така обичаме да я хапваме и да се наслаждаваме на полезните й свойства за нашия организъм.

Ето за какво ни помага нейната консумация:

1. Подобрява сърдечното здраве: само 1/4 чаша с тиквено семе съдържа значително количество магнезий, фибри и антиоксиданти, жизненоважни за поддържане работата на сърцето.

Магнезият помага на сърцето да изпомпва кръв и отпуска кръвоносните съдове, може да помогне и за предотвратяване на внезапно спиране на сърдечната дейност.

2. Превенция на рака: Тиквите са богати на антиоксиданта бета-каротин, за който се смята, че намаля риска от развитие на рак на хората, включващи го в диетата си.

Д-р Стивън Прат, автор на бестселъра "Суперхрани Rx", категорично вярва, че връзката тикви, каротеноиди и антиоксиданти служат за превенцията на рака.

Той отбелязва, че в едно 8-годишно проучване, включващо 63 257 възрастни в Шанхай, Китай, тези, които ядели най-много бета-криптоксантин (оранжево-червен каротеноид, намиращ се в тиквата) имат с 27% по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб.

3. Релаксация и подобряване на съня: триптофан, аминокиселина, често споменавана заради способността ѝ да се превръща в серотонин и мелатонин след това (известна още като "хормона на съня"), също се намира в тиквените семки.

Препоръчително е да ги консумирате няколко часа преди лягане и да ги ядете в комбинация с въглехидрати за оптимизиране на резултатите.

Според Националната фондация за съня, повече от 70 милиона американци имат нарушение на съня. Прегледът на проучване от Американската автомобилна асоциация (AAA) разкрива, че "...два от всеки пет шофьора (41%) признават, че са заспивали зад волана в някакъв момент."

4. Полезна за кожата: В допълнение към различните аминокиселини и минерали, тиквите съдържат витамини A, C и E, които действат лечебно на кожата.

Дерматологът Тед Лейн от Остин, Тексас, казва за тиквите, че са с "много високо съдържание на витамини А, С и цинк", добавяйки, че "витамин А е свързан с Ретин-A, който изгражда колаген."

Д-р Лейн предлага да се използва тиквата като маска на лицето, която изглажда фини линии и бръчки.

5. Подобрява либидото: В проучване, комбинацията от ароматите на тиква и лавандула действа възбуждащо на мъжете повече, отколкото който и да е от другите тествани аромати.

Притокът на кръв се увеличава с 40%, когато мъжете вдишват този конкретен аромат. Как това е свързано със здравето?

Многобройни проучвания са показали, че сексуалният контакт помага в изграждането на имунната система на организма, намалява честотата на обикновена настинка, нивата на стрес, както и кръвното налягане.

Още полезни статии и вкусни рецепти може да видите на KitchenStoriesSofia.com.