Петдневната програма на д-р Гайдурков

  • Сподели:
Петдневната програма на д-р Гайдурков

Здравето е синоним на баланс и е естествен резултат от здрав и балансиран начин на живот и хранене, а здравите килограми са просто част от него. Ето и ценните съвети, които дава д-р Георги Гайдурков за постигане на това:

На несъзнавано ниво, нашият здрав инстинкт възприема здравата тъкан и тяло като естетични и красиви, а деформацията, обратно – като нещо грозно и нежелано. В този смисъл, когато постигаме здраве, ние автоматично и задължително постигаме и оптимално тегло и само нашето здраво тяло ще изглежда по най-добрия начин. Всяка скоростна методика е краткосрочна, с честата последица на ефекта "йо-йо", т.е. след диетата килограмите се качват повече, отколкото са били преди нея. Нещо дори по-опасно – с неподходяща диета можем да си причиним и вреда.

Когато говорим за отслабване, нека първо отново да напомним, че става дума за редукция на излишна наднормена маса и най-вече за оптимизиране на телесното тегло. Защото отслабването на организма не може да бъде самоцел и никой не би желал да има отслабен организъм, а напротив – силен и здрав.

От друга страна, въпреки че по определение наднорменото тегло и затлъстяването се дефинират като наличие на излишна мастна тъкан в тялото, нашите килограми могат да изглеждат по съвсем различен начин. Така например кантарът може да дава относително по-голямо число, но тялото ни да е мускулесто, плътно и релефно, с твърда, здрава и тежка костна маса. Такова е тялото на спортиста. Други, обратно, са подпухнали, оточни, обемни, а кантарът може да показва дори подоптимална стойност. С други думи качеството на телесните тъкани е много по-важно от количеството. А здравата тъкан е стегната, еластична, с очертан анатомичен релеф.

В днешно време телесното тегло се преценява по редица критерии – боди мас индекс, процент на мастна тъкан, процент мускулна маса, течности и т.н. Моят личен съвет е да ги отчитате, но да не се фиксирате върху тях. Природата е предвидила по много по-прост и интегрален начин да постига здраве и нормални килограми. Когато обаче поставяме въпросът за най-бързо отслабване, тогава трябва особено да обърнем внимание, това да става здравословно. Точно в този случай е особено препоръчително да се консултираме с лекар, за да избегнем евентуалните рискове. Само с това условие, бих предложил следната програма:

Петдневна програма:

Първи ден – само сурова растителна храна:

1. Плодове – киви, круши, ягоди, череши и др. с предимно лаксативно (разхлабващо) действие; плодове, богати на ензими и ускоряващи метаболизма – ананас, папая, грейпфрут, лимон.

2. Сурови зеленчуци, но без сол и мазнина – моркови, червено цвекло, целина (грудкова и листна), селъри, краставица, домат и др. Могат да се ползват в цялостен вид, като салати, гарнирани с лимон, джоджен, мента, копър, босилек, авокадо (лук,чесън), както и като пресноизцедени сокове (червеното цвекло на сок трябва да е до 50-100мл. на прием, смесени в другия зеленчуков сок, в противен случай може да дава гадене). Можем да приготвяме и зелено смути – блендирани зеленолистни: спанак, селъри, копър, магданоз и др., разредени не с вода, а с морковен сок и малко лимон.

3. Сурови, несолени ядки – бадем, орех, лющено конопено семе и др. (без фъстъци, ленено семе и чия, тъй като те имат трипсин-инхибитори и подуват стомаха и червата). За да избегнем евентуални газове и чревен дискомфорт е препоръчително да добавяме по малко джинджифил (корен или на прах).
Плодовете се консумират разделно от зеленчуците и ядките (разстояние – 2 часа), поради опасност от ферментация на захарите. Можем свободно да пием вода и чай по избор, неподсладени, без мед, но винаги между храненията и никога заедно с храната, тъй като разреждат стомашния сок и отново провокират подуване. Количествата на изброените храни могат да бъдат и свободни, както и часовете за прием.

Втори, трети, четвърти ден – приемат се само прясно изцедените зеленчукови сокове: от моркови, краставица, целина, магданоз, джоджен, резенче джинджифил. За деня се приемат до 1-2 литра. Между соковете – може посочения горе чай, както и изворна вода.

Пети ден – както първия.

Ако желаем още по-бърз ефект, трите дни на сокове можем да заменим с три дни само на билков чай с лимон, топла вода с лимон, изворна вода по избор. В този случай е желателно да се приготвя за деня и по един чай с меко слабително действие, съставен от: зелен чай, слез, листа бамбук, кайсия, лотос (продават се и готови специеси с този състав). Разбира се, можем да направим и междинен вариант – само с добавени 1-2 чаши зеленчуков сок за деня.

Тази строга форма на разтоварване е близка до традиционното, практикувано от векове в България "тримирене" – част от църковния пост. Приемът на зеленчуци и зеленчукови сокове се отразява изключително благоприятно, снабдява с минерали и витамини и със своята алкалност неутрализира ацидозата (вкисляването), причинено от активно образуващите се отпадъци на обмяната, които имат киселинен характер. Постигате не просто сваляне на някакви килограми, а един мощен детокс на целия организъм.

Оттам нататък е голямата задача – да промените вашия стил на хранене. Той е предмет на отделна тема, но в него имайте предвид три основни фактора, които се отразяват неблагоприятно на вашите килограми.

Това е на първо място добавената сол, включително в готовите, технологично преработени храни. Един грам добавена сол предизвиква около един килограм наднормено тегло, поради задръжка на течности! Заменете солта с подправки, лимон и сок от селъри.

На второ място са добавените изолирани мазнини – олио, зехтин и др. Заменете ги с авокадо, смлени ядки, домашно приготвено песто от предварително напълно обезсолени кафяви маслини без костилка (но не купените безсолни – те са с консервант).

На трето място се подреждат тестените изделия и хлябът, дори и пълнозърнестите. Заменете ги с пълнозърнести варива: кафяв ориз, елда, киноа, царевица, лющено просо, лимец, както и бобени варива: леща, нахут, грах, зрял фасул.

Източник: д-р Георги Гайдурков

Петдневната програма на д-р Гайдурков

Снимка: Pxhere.com