Полезни хранителни навици от различни точки на света

  • Сподели:
Полезни хранителни навици от различни точки на света

Пръчици за хранене, ястия, красиво подредени върху плоча и подправки с цветовете на дъгата… Тези и други полезни (и красиви) хранителни акценти събрахме за вас от различните краища на света и сме готови да ги поднесем с финес.

Япония

Начинът, по който изглежда храната ви, играе много важна роля. Японците знаят това по-добре от всеки друг. Тяхното меню се състои предимно от морски дарове и зеленчуци, които винаги изглеждат максимално апетитно. Всяко ястие е украсено колоритно, а продуктите са подредени върху плоча: така здравословната храна изглежда привлекателна и носи допълнително естетическо удоволствие. В допълнение размерът на порциите обикновено е малък.

Китай

Храненето с пръчици за хранене е изключително полезен навик, който не само може да редуцира теглото, но и ще намали риска от затлъстяване при хората, склонни към този здравословен проблем. При храненето с пръчици се намалява скоростта на приема на храна и в резултат на това по-бързо усещаме ситост. В допълнение ще добавим само, че според научните изследвания шансовете за сърдечно-съдови заболявания са много по-високи сред хората, които се хранят бързо.

Франция

Известен факт е, че французите свързват храната с удоволствието, и затова нивата на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания в страната са много по-ниски, отколкото в САЩ, където хората се интересуват от идеята за здравословно хранене, но не се наслаждават на приемането на храна. Ето защо, вместо да ядем голямо количество от нещо, което не е "вредно", по-добре е да се откажем от него в полза на това, което ни носи радост, например малко парче шоколад или селекция от сирена.

Индия

Индийската кухня е всеизвестна със своите пикантни ястия и подправки. Кърито, джинджифилът, пиперът и куркумата не само придават на храната зашеметяващ вкус, но и помагат за борбата с "лошия" холестерол, намалявайки нивата му в кръвта. А летливият вкус на чесъна и лука добавя характерен аромат на ястията и спомага за намаляване на липидите в кръвта, като по този начин понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Италия

Чаша вино за вечеря (както италианците обичат) не е толкова лош навик. Разбира се, ако не злоупотребявате с това. Според последните проучвания, чаша вино дневно увеличава продължителността на живота и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това е добре да се пие само по време на хранене, в противен случай рискът от сърдечни проблеми се увеличава.

Гърция

Всички знаем за плюсовете на средиземноморската диета. И въпреки че менюто често пъти съдържа висококалорични храни като сирене и месо, тези съставки са много полезни, когато се консумират в умерени количества. Традиционната средиземноморска кухня се фокусира върху разнообразни растителни продукти (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури), но месото, млечните продукти и зехтина трябва да се използват в много по-малки количества. Основен акцент е рибата. Тя е ключовата съставка в тази кухня, защото е богата на Омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за нашия организъм.

Швеция

Скандинавската кухня не е най-здравословната на света, но и от нея има какво да научим. Голямо място в нея също заема рибата, богата на Омега-3, както и пълнозърнестият ръжен хляб, богат на фибри. Той е с пъти по-малко вреден за фигурата ни от пшеничния.

Текст: Нора Атанасова за fashioninside.bg