Попаднах в капана на чаена Нирвана

  • Сподели:
Попаднах в капана на чаена Нирвана

Есен. Става студено, неприветливо и аз бързам да избягам в някой топъл и уютен град. Взимам рейса и се озовавам в Пловдив. Разхождам се с часове, а после умората надделява.

Решавам, че трябва да отпочина, преди да се върна в хотела си и търся място, където да се почерпя топла напитка. Съдбата така ме завърта из уличките на Града под тепетата, че се озовавам пред една чаена къща. Не съм влизала на такова място друг път и ставам любопитна. Влизам, а вътре ме посреща млад и приветлив мъж, който се представя като Адриан Кумбилиев.

Той ме настанява и ми сипва чаша невероятно ароматен чай. Сядаме в една малка стаичка с картини и прозорец към града. Започва да ми разказва за чая и усещам как всичките ми сетива си почиват, отпускат се.

Ето какво го попитах и какво ми отговори той:

- Какви са всички тези чайове и откъде идват?

- Внасяме чай от 20 години. Първият чай, доставен от семейството ми, беше през 1995 г. от остров Цейлон. И до днес поддържаме отношения с нашите приятели от острова. Също така предлагаме и чайове от Южна Африка, Латинска Америка, Китай, Япония, Индия. Работим и с прекрасните български билки.

- Какви са видовете чай и какво всъщност е правилно да наричаме чай?

- Това е много обширна тема, по която може да се спори и говори дълго. Чай се нарича зеленият, белият, черният, Оолонгът и жълтият чай, които произлизат от един и същ храст (Camellia sinensis). Но нека не забравяме, че сме си българи и от време едно е прието билковите отвари да се наричат чай, както и плодовите смеси.

Неведнъж съм участвал в спорове - дали напитката "Herba Mate" (вид дърво, чиито листа се използват за чай) e чай или не. Разбира се, че е чай! Думата "herba" буквално означава билка, трева. След като българските билки са чай, следователно и Мате е чай.

- С какво и защо са полезни чайовете, можем ли да ги използваме като панацея и в какви случаи?

- Да, разбира се, че можем. Съвременната медицина и козметика са базирани на голяма част от чайове, билки и растения, които консумираме. Факт е, че много от чайовете се приемат с цел пречистване на организма, лек срещу стреса и ракови образувания.

Зеленият чай е много силен антиоксидант, спомагащ пречистването на кръвта, изчистването на токсините, засилването на метаболизма. Известен е и употребяван от векове наред.

Разговорът с Адриан продължава след снимките.

{GALLERY}

- Могат ли чайовете да ни направят по-красиви, слаби, с гладка кожа и т.н.?

- Да, могат, когато пиенето на чай се превърне в начин на живот. На Изток хората употребяват всекидневно чай. Задължително след всяко хранене те пият няколко чаши чай, които бързо "измиват" мазнините от организма.

Балансира нервната система, подобрява структурата на кожата. В историята на Китай има период, в който жените са спали върху възглавници, пълни със зелен чай, за да изглеждат млади и без бръчки.

- Има ли философия, тънкост при приготвянето на чай?

- Неслучайно има различни чаени церемонии, като китайската и японската. В приготвянето на перфектния чай всичко е от значение - водата, чайника, твърдостта на водата, съда, в който се приготвя чая, времето на запарката, обществото, в което сте и настройката, с която сядате.

Една източна поговорка гласи: "До топлия чай се водят топли разговори". Всеки един от нас може да приготви чая по собствено усмотрение така, че да се наслади на невероятния му вкус по свой уникален начин.

Ади ме изпраща с усмивка и излизам от чаената къща доволна, освежена и наситена с аромати. С няколко вида чай под мишница се запътвам към родния град, нетърпелива да направя с приятели първата си чаена церемония.

За вкусовете, разновидностите и начините на приготвяне ще разберете сами, когато посетите чаена къща. В интернет пространството можете да откриете подробна информация за тяхното местонахождение. Enjoy!

Снимки: Адриан Кумбилиев

Попаднах в капана на чаена Нирвана
Попаднах в капана на чаена Нирвана
Попаднах в капана на чаена Нирвана