Произход на Tiramisù: факти и легенди

  • Сподели:
Произход на Tiramisù: факти и легенди

Знаете ли какво е значението на думата Tiramisu на италиански?

На италиански език Tiramisu се изписва с ударение накрая: Tiramisù. Тъй като рецептата е композиция от вкусни съставки, също и името Tiramisù е композиция от три различни думи. Преводът на думата Tiramisù е ''издърпай ме нагоре'', ''развесели ме'' или ''повдигни ме''.

Днес Tiramisù е най-известният десерт в света и се смята за модерен десерт par "excellence".
Думата Tiramisù идва от диалекта на Тревизо "Tireme su", италианизиран в Tiramisù през втората половина на XX век. Историческите данни сочат, че Tiramisù се появява в Тревизо през 1800 г. Твърди се, че този десерт е измислен от една жена, работеща в ''дом на удоволствието'' в центъра на Тревизо.
Сиора, която стопанисвала заведението, разработила този десерт с афродизиак, който предлагала на клиентите в края на вечерта, за да ги ободри и да реши проблемите, които евентуално биха имали със съпружеските си задължения при завръщането си при жените си.
Изглежда, че това е произходът на тирамису, естествената виагра от XIX в., сервирана на клиентите в публичен дом.

В центъра на Тревизо, в стара гостилница от този период, съвременният ресторант Le Beccherie добавя този десерт към менюто си.
Съставките на Tiramisù са питателни и пълни с калории: яйца, захар, бисквити "lady finger", маскарпоне, кафе и какао.

През вековете завесата на народното благоразумие е скрила истинския произход на Tiramisù. Всъщност той не се споменава в книгите до 80-те години на ХХ век.

Италианските баби на възраст над 80 години ни разказват за уменията и страстта, които са влагали в приготвянето на този десерт за семейството и приятелите. Преди да се появи електричеството, както и първите хладилници, този десерт, който не се съхранява дълго време, се е консумирал и познавал само в провинция Тревизо и околностите.

Някои особености, предавани от уста на уста, са безспорно доказателство за произхода на този десерт от Венето и Тревизо. Рецептата идва от "sbatudin", смес от яйчен жълтък, разбит заедно със захар, която често се използва от фермерите в Тревизо като тонизиращо средство за младоженците.

Писателят от Тревизо Джовани Комисо (1895-1969 г.) е учен, а също и най-подробният свидетел на рецептата за тирамису. Поетът Джовани Комисо пише в мемоарите си и разказва дори на най-близките си приятели как баба му Джузепина, потомка на граф Одоардо Тирета, е била любителка на Tiramisù, или както тя го наричала, "Tirame-sospiro-sù", и често го хапвала за вечеря през зимата. Тези исторически спомени ни казват, че рецептата и десертът са били добре познати в Тревизо още през 1800 г.