С какви ястия да поднесем различните видове бяло вино

  • Сподели:
С какви ястия да поднесем различните видове бяло вино

Чаша добре охладено бяло вино. Фантазия! Вижте с какви храни да съчетаете някои от най-популярните бели вина, така че да си доставите истинско удоволствие. 

Шардоне

Шардонето е най-популярното бяло вино в света, което се отглежда дори и в страни, които нямат традиции в правенето на вино. Подходящо е да се консумира с морски деликатеси, по-специално сьомга, с пилешко месо, меки сирена, десерти с плодове.

Совиньон Блан

Той е на второ място след шардонето като предпочитано бяло вино в света. Произхожда от района на Бордо, но става най-разпространен по средното течение на река Лоара във Франция. Обикновено има лек билков или плодов привкус, подходящ е в комбинация с птиче месо, морски дарове (стриди и раци), твърди и пушени сирена, зеленчуци като печен патладжан, артишок, аспержи.

Мускат

Вината от мускат имат интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Тези бели вина се отличават със значителна плътност и умерена свежест. Сладки са и е добре да се консумират самостоятелно, без храна. Но все пак може да ги сервирате с плато плодове - предимно цитрусови, с печени ядки и с ароматни твърди сирена.

Ризлинг

През последните години става все по-пoпулярен в България, особено сред аудиторията с по-висока винена и гурме култура. Киселинността му го прави чудесна добавка към японски храни, риба тон и сьомга. Няма да сбъркате, ако го комбинирате и със сирена с по-силен аромат като рокфор.

Пино гриджо

В Италия е най-продаваното бяло вино, изпреварвайки емблематичното за страната кианти. Пино гриджо е подходящо в съчетание с тайландски ястия или пикантни китайски блюда.