Совиньон блан - дивото бяло вино

  • Сподели:
Совиньон блан - дивото бяло вино

През 80-те години на XX век започва възходът на совиньон блана, който днес е едно от най-популярните бели вина. Той е на второ място след шардонето като предпочитано бяло вино в света.

Превръщането на совиньон блана в модерно вино се дължи най-вече на Нова Зеландия. Страната започва от нулата да отглежда този сорт грозде, но само за 20 години успява да превземе световния пазар, налагайки совиньона като новата класика при белите вина

Ето десет интересни факта за совиньон блана, които е добре да знаем:

1. Совиньон блан (на френски Sauvignon означава "див", а Blanc - "бял") е бял винен сорт грозде, произхождащ от района на Бордо, но става най-разпространен по средното течение на река Лоара във Франция.

2. Освен във Франция, совиньонът се чувства отлично в Нова Зеландия. С голям успех се отглежда и в Италия, Австралия, Калифорния (САЩ), Чили, ЮАР. По-малки масиви с този сорт грозде има и в други страни, които имат традиции във винопроизводството.

3. В България совиньон блан се отглежда най-вече в районите около Бургас, Разград, Търговище...

4. Синоними на името "совиньон блан" са "фуме блан" (Fumé Blanc) в някои райони на Франция и САЩ, "мускат силванер" (Muskat-Silvaner) в Австрия и "файгентраубе" (Feigentraube) в Германия.

5. Съществуват няколко разновидности на совиньон блана с различно оцветяване на гроздовите зърна - Sauvignon Violet, Sauvignon Noir, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose (Gris) или Sauvignon Jaune.

6. От совиньон блан се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина. В белите вина от Франция совиньонът обикновено е в купаж със семийон, а от Южна Африка - с шенин блан.

7. Вината, направени от совиньон блан, се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус. Откриват се аромати на билки, сено, зелени листа, тропически (цитрусови) плодове, цариградско грозде, касис, зелена ябълка... Совиньонът е близък по вкус и аромат със сорта гевюрцтраминер и по-малко с траминер.

8. Вината от совиньон блан се пият предимно млади (до 2-3 години), но имат и потенциал да отлежават.

9. Совиньонът се поднася изстуден до 7-8°С, ако е отлежавал в дъбови бъчви - до 10-11°С. 

10. Вкусът и ароматите на совиньон бална идеално се подчертават от твърдите и пушени сирена или фондю; морските дарове, особено стриди и раци; пушена риба; мазна риба на скара или приготвена във фолио; печена скумрия, пъстърва или сьомга, поднесени с лек сос и свежи подправки; нежни зеленчуци като печен патладжан, артишок, аспержи. Добър контрапункт на совиньон блана е и пикантната азиатска храна, в която има много морски дарове и зеленчуци.