Тиквата – подценявана супер храна

  • Сподели:
Тиквата – подценявана супер храна

С настъпването на есента и наближаването на празника Halloween различни реклами привличат вниманието ни към тиквата. Истината е, че тя заслужава много повече от това да се използва за декорации и забавления.

Нискокалорична, богата на фибри, витамини, протеини и с огромно количество витамин А, тиквата несъмнено може да бъде наречена "супер храна".

Тиквата може да бъде част от менюто ни под различни форми – в суров вид, печена, варена, на пара. Често се появяват спорове дали тя е плод или зеленчук, но експертите категорично я определят като плод.

Подбрахме за вас седем причини, заради които си заслужава да включите тиквата в ежедневното си меню - понижава холестерола и подобрява настроението, грижи се за сърцето и храносмилането, намалява риска от развитие на рак, засилва имунитета, подобрява здравето на очите и още...

Вижте: 

{GALLERY}

Снимки: RitaE / Pixabay.com

Тиквата – подценявана супер храна

Не изхвърляйте тиквените семки, те са пълни с магнезий, протеини и фибри. Могат да се включат като лека закуска или да ги гарнирате със здравословни подправки.

Семките могат да помогнат за понижаване на холестерола и да подобрят настроението ви. Препечените тиквени семки съдържат L-триптофан, съединение, което подобрява настроението по естествен начин и е ефективно срещу депресия.

Тиквата – подценявана супер храна

Тиквата намалява риска от развитие на рак. Магическата комбинация от витамините А и С, желязо и множество хранителни вещества, правят тиквата естествена броня срещу раковите клетки.

Антиоксидантите в тиквата намаляват нивото на оксидативния стрес и затова са мощен фактор за намаляване на риска от рак.

Редовната консумация на тиква намалява риска от развитие на рак на простатата, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Консумацията на повече разтворими фибри също е свързана с по-нисък риск от рак на устата, дебелото черво и стомаха.

Тиквата – подценявана супер храна

Вече отбелязахме, че тиквите са добър източник на фибри и затова подпомагат доброто храносмилане.

Консумацията на този плод е чудесно допълнение към всяка здравословна диета, тъй като влакнините намаляват риска от затлъстяване, като същевременно увеличават усвояването на хранителни вещества.

Тиквата е съставена предимно от вода (около 90%), като това е полезен бонус за поддържане на нормалното движение на червата.

Тиквата – подценявана супер храна

Сърцето ни също ще бъде доволно, ако хапваме по-често тиква. Този плод съдържа калий и антиоксиданти, които са важни за доброто здраве на човешкото сърце.

Тиквените семки също са ценни за здравето и не отстъпват на месестата част на плода. Те са богати на масла и олиото, добито от тях може изцяло да замени използваните от нас мазнини. Тиквеното олио помага за поддържане на нормално кръвно налягане и предотвратява появата на хипертония.

Тиквата – подценявана супер храна

Калориите в тиквата са малко, затова е подходяща при спазването на нискокалорична диета, включително при контролиране на диабет тип II. Увеличаването на консумацията на фибри също спомага за поддържане нормални нива на кръвната захар.

Тиквата – подценявана супер храна

Интересно при това растение е, че всяка част от него е годна за консумация – цветовете, месестата част на плода, семките и дори листата. Вече имате достатъчно основателни причини да хапнете тиква още днес.

Предлагаме ви няколко вкусни рецепти:

Ароматна крем супа с Хокайдо

Крем супа от тиква и червена леща

Изкусително Тиквено лате

Тиквата – подценявана супер храна

Витамин А е важен за поддържане здравето на кожата и очите. Половин чаша тиква съдържа повече от 1000 милиграма витамин А, докато половин чаша варени моркови има около 700 милиграма.

Тиквата – подценявана супер храна

Този чудесен плод е много богат на витамин С, а това го прави подходящ за засилване на имунната ви система, особено в студено време. За да запазите високите нива на витамин С, предпочитайте сурова тиква – под формата на сок или салата.

Пептидите в тиквените семки имат антимикробен ефект. Заради високото съдържание на бета-каротин (който се преобразува във витамин А в организма), консумацията на оранжеви тикри повишава белите кръвни клетките.

Тези наши "естествени убийци" се борят със заболявания, включително инфекции на ушите, пикочния мехур и бъбреците.