Бебета галапагоски костенурки за първи път се родиха в британска зоологическа градина

  • Сподели:
Бебета галапагоски костенурки за първи път се родиха в британска зоологическа градина

Въпреки че е на повече от 70 години, галапагоската костенурка Дърк, стана баща на две деца.
Дърк за първи път пристига в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век и към момента е в най-доброто си физическо състояние.

Гигантските галапагоски костенурки имат жизнен цикъл от над 100 години и са синоним на Чарлз Дарвин, който е пионер в теорията на еволюцията, изучавайки ги.

Специалният зоопарк Crocodile of the World в Оксфордшир, има четири възрастни костенурки - три женски на име Зузу, Изабела и Чарли и мъжкият представител Дърк, който е кръстен на Дърк Диглер от филма "Буги нощи".

Гигантските галапагоски костенурки са вписани като застрашен вид в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.
В света има около 15 000 от тях в сравнение с 200 000 през 19-ти век.


Шон Фогет, основател на Crocodile of the World, казва:

"Невероятно горди сме, че успешно отгледахме тези костенурки, които преди това бяха почти застрашени от изчезване.
Те все още са изправени пред несигурно бъдеще, главно поради историческата свръхексплоатация и хищничеството на яйца от инвазивни видове.
Всички чакаме този ден, откакто гигантските костенурки се присъединиха към нас през 2018 г. и това е значително постижение за подпомагане на опазването на вида."

Пазителите следят отблизо напредъка на костенурките и са им изготвили балансирана диета от сушени треви, листни зеленчуци, крушови кактуси и плевели.
Мъжката костенурка Дърк, за първи път пристига в Обединеното кралство от дивата природа на островите Галапагос през 1962 г.

Докато четирите влечуги редовно се чифтосват, за женските е много трудно да снасят плодородни яйца.
Когато Чарли снесла двете яйца, те били поставени в инкубатор за четири месеца. И двете бебета се излюпиха по-рано този месец.

Потомството им в момента е с размерите на тенис топки, но ще нарасне до около 190 кг, когато станат възрастни.