20 научни доказателства, че всеки има нужда от котка в живота си

  • Сподели:
20 научни доказателства, че всеки има нужда от котка в живота си

Всички хора, които споделят дома си с котка, могат да ви кажат, че тя е истински лечител за душата. Но ето, че вече има официални научни доказателства за това, че котките подобряват качеството ни на живот.

BauBau.bg представя 20 научни факта за котките, които неоспоримо доказват, че всеки има нужда от мъркащ приятел до себе си.

1. Собствениците на котки развиват ума си повече

Научните работници от университета Карол в Уисконсин подлагат собственици на котки и собственици на кучета на експеримент "битка на умовете". Какъв е резултатът?

Като цяло, собствениците на котки са се справили по-добре с логическите задачи, отколкото стопаните на кучета. Психолозите вярват, че изразеният по-интровертен характер на притежателите на котки е причината за този извод.

2. Котките са добра компания

Схващането, че котките са по-лоши приятели от кучетата вече не може да се нарече правилно. Напротив, те са способни да бъдат до нас по всяко едно време. Това се отнася в пълна степен, особено за женските индивиди. Швейцарско проучване установява, че щастието от това да имаш котка за компания у дома е еквивалентно на това да се радваш на присъствието на романтичен партньор.

3. Стопаните на котки по-лесно се разбират с други хора и са по-състрадателни

По време на проучване измежду 217 души, участниците е трябвало да оценяват качествата на личността на другия човек до тях. През това време те са разделени на собственици на котки и всички останали. Бързо е установено, че стопаните на пухкавите любимци намират начин да общуват по-лесно с останалите хора.

Децата, които растат с котка, са по-съпричастни към това, което другите хора мислят и чувстват. Котките помагат на децата още от ранна възраст да се отнасят внимателно едни към други и да обмислят как техните действия ще се отразят на останалите.

4. Котките са невероятен начин за терапия

Котките ни предоставят социална подкрепа в трудни житейски периоди, като например загубата на любим човек. Те помагат за това хората да преодолеят проблема си по-бързо и облекчават физическите симптоми на болка.

Говорейки на вашата котка, вие знаете, че тя няма как да ви отговори или да ви съди за нещо, което помага в процеса на възстановяване на хармоничното душевно състояние.

5. Котките имат по-малък въглероден отпечатък от кучетата

Изчерпаните необходими ресурси за хранене и отглеждане на едно куче имат подобно въздействие върху околната среда като това на един автомобил Hummer. Котките като цяло ядат по-малко.

Освен това, ако живеят на място с достъп до природна среда, имат възможност за самоизхранване чрез мишки или дребни птици. Затова техният въглероден отпечатък върху околната среда като цяло е много по-малък.

6. Котката може да бъде най-добър приятел на детето и да помага за развитието му

Според съвременно проучване сред деца, които са живели с котки, 81% от тях биха предпочели да споделят с котката си за чувствата, които изпитват, отколкото с техните родители или приятели. Около 87% от децата приемат своята котка като "близък приятел". Емоционалната връзка, която детето изгражда с домашния любимец, занапред му помага да развие тази способност и когато става дума за близък човек.

Освен това, котките действат като пазачи за своите семейства. Тяхната обичаща природа може да научи децата да бъдат по-нежни към останалите.

Състраданието от своя страна трансформира лошите черти в характера, като в същото време възпитава у тях толерантност и търпение.

7. Котките понижават холестерола

Канадски учени откриват, че притежанието на котка ежедневно допринася за по-ниски нива на химичните съединения, наречени триглицериди, които причиняват висок холестерол в кръвта.

Въпреки това, фактът, че имате котка не трябва да бъде оправдание за това да не се храните здравословно и да не правите физически упражнения.

8. Котките могат да помагат на страдащи от епилепсия или болест на Алцхаймер

Когато са имали котка в дома си, хората, страдащи от болестта на Алцхаймер или епилепсия, са преживявали много по-малко тревожни изблици.

Котките са особено подходящи домашни любимци за хора, страдащи от болести, които обездвижват тялото, тъй като те носят успокоение и изискват по-малко грижи, отколкото кучетата.

9. Децата, които живеят с котка, имат по-малко отсъствия от училище

Учениците, които живеят с котка, пропускат средно 9 учебни дни в годината по - малко от останалите деца. Това е така, защото имунната система на стопаните на котки е много по-силна, което по естествен път ги предпазва от вирусни заболявания през зимния период.

Освен това, е установено, че децата, отглеждани с котки, са по - малко склонни към често срещаните на тяхната възраст ушни инфекции.

10. Котките помагат на собствениците си да се избавят от самотата

Проучване на университета в Маями се провело върху група студенти, собственици на котки, които са преживяли период на отхвърляне от обществото. От тях се изисквало да опишат момента, в който са се чувствали най-самотни или депресирани.

След това те били помолени да пишат за любимия си домашен любимец и любимия си приятел. Тогава учените установили, че мислите за техните домашни любимци се оказват също толкова ефективни за справяне със самотата, колкото и мислите за приятелите им.

11. Котките могат да попречат на някои видове рак

Проучване, проведено от Националния институт по здравеопазване на САЩ, установява, че собствениците на котки имат намален риск от развитие на туморни клетки.

Колкото по-дълго време са притежавали котка и са се грижили за нея, толкова по-малко изложени на риск от злокачествено заболяване са били участниците в изследването.

Учените, стоящи зад тази теза, доказват, че контактът с котки и микробите, които те носят със себе си, повишават многократно устойчивостта на човешкия организъм към различни заболявания.

12. Котките действат като социални катализатори

Наличието на котка увеличава шанса на човек да се хареса и да се сближи с останалите хора. Това разкрива пред другите грижовния характер и любовта към животните, а също така и търпението, на което е способен човек.

Други проучвания установяват, че котките помагат на срамежливите си собственици да счупят своята социална черупка и да общуват повече с непознати хора.

13. Котките помагат при депресия

Любовта на една котка към нейния стопанин, макар и да я показва в пълна сила само, когато тя пожелае, е безусловна.

Именно тази любов, кара учените да смятат, че котките могат да помогнат както в случаи на лека и умерена, така и против тежка депресия при хората.

Знаейки, че има някой, който винаги ще те обича, дори и това да е една котка, е безспорно средство за борба с депресията.

14. Котките помагат на деца с аутизъм

Проучване на университета в Куинсланд установява, че децата, страдащи от аутизъм, които имат постоянен контакт с котка, са по-склонни да говорят, да гледат в лицето събеседника си и да се усмихват, в сравнение с тези без котка у дома.

Нежността и уравновесения характер, присъщи на котките, са по-подходящи за тези деца, отколкото прекалено енергичните кучета.

15. Отглеждането на котка ни прави щастливи

Установено е, че полагането на грижи за котка повишава нивата на окситоцин, намиращи се в организма.

Окситоцинът е известен още като "хормон на любовта", защото той се освобождава от мозъка чрез нежно докосване и увеличава чувството на щастие.

16. Стопаните на котки посещават лекар по - рядко

Пациентите в напреднала възраст, които са собственици на котки, правят средно по-малко посещения при лекар за една година, отколкото по-възрастните хора, които не притежават котка.

Изследователите, които стоят зад това откритие, вярват, че по-възрастните собственици на котки са по-щастливи и по-малко стресирани, тъй като така се повишава общото им здраве и добро настроение. И дори, когато се налага все пак да посетят болница, техният престой там е много по - кратък.

17. Мъркането има лечебен ефект

Всяка котка мърка в диапазон от 20 до 140 Hz честота на вълните, което е известно на медицината като терапевтично средство за редица заболявания.

Мъркането помага да се намали стреса, успокоява симптомите на задух, ускорява зарастването на костите и меките тъкани, както и нормализира стойностите на кръвното налягане.

18. Котките неутрализират стреса от ежедневието ни

Изследване на университета в Мисури установява, че котките действително намаляват нивата на стрес при хората. В проучването участват 240 женени двойки, подложени на стресови предизвикателства и задачи.

Тези, които през цялото време носят със себе си своите котки, преживели далеч по - малко стрес, отколкото тези, които нямат котка.

19. Котките намаляват риска от сърдечен пристъп и мозъчен инсулт

След 10-годишно проучване на университета в Минесота, се установява, че намаляването на стреса, което идва с притежаването на котка, намалява и вероятността от сърдечен удар с до 40%. Учените успяват да докажат и, че за собствениците на котки е по-малко вероятно да бъдат поразени от инсулт, отколкото онези, които не притежават такива любимци.

Отново заради по-ниския стрес, който ни осигуряват те, кръвното налягане и нивата на холестерола се нормализират. Благодарение на това, е лесно да се обясни защо сме по-малко застрашени от инсулт, ако имаме котка.

20. Притежаването на котка може да предотврати астма и алергии при децата

Обратно на общото схващане, децата, които живеят с котка от ранна възраст, имат по-голям шанс да развият имунитет към астма и други алергични заболявания, които поразяват дихателната система.

Посветено на тази теза изследване установява, че някои деца развиват специални антитела, когато са отглеждани в присъствието на котка. Впоследствие това ги предпазва от развитието на тези болести.