Архитектурата, природата и луксът

  • Сподели:
Архитектурата, природата и луксът

Създаването на хармония между тях е най-виталният тренд. Той кани природата в дома, за да се чувства обитателят прекрасно. Колкото по-тотално и ефимерно са заличени границите вън и вътре, толкова по-луксозно преживяване се инспирира. Архитектите, с които разговаряме, го постигат безусловно. 

Виктория Илиева, VIArchitects, viarchitects.com

Кои са най-устойчивите клишета или предразсъдъци, които се налага да преодолявате, когато става дума за задание „къща с двор“ или „къща сред природата“?  

Връзката с природата е съвременният лукс. Всеки се стреми да създаде собствен “рай” в двора си, така както си го представя. Клиентите ни имат любими видове дървета, храсти, цветя и ние винаги ги съветваме да избират такива, които се чувстват добре в климата и на съответното място. Голямо предизвикателство е незакрит басейн в активна природна среда и нетропически климат.

Кои са най-интересните и ефективни начини да поканиш природата вътре в едно пространство?

Големите прозорци позволяват на светлината да влезе в къщата. Прозрачност на фасадата, която осигурява гледка към природата от колкото се може повече места в къщата. В този аспект трябва много да се внимава да се осигури и достатъчно уединение за обитаващите.

Естествените материали, които ползваме и за екстериора, и в интериора създават подсъзнателна емоционална връзка с околната среда. Активираме усещанията със земни, пастелни цветове, ботанични форми вместо геометрични такива.

Как се пресичат природата и луксът в най-новия ви проект Simeonovo Alleys?

Поработихме дълго време над това хората, които ще обитават Simeonovo Alleys да се чувстват у дома си и да създадем “timeless” обстановка. Къщите на комплекса с тяхната близост до града ще действат като “магнетично бягство” в един дисциплинирано елегантен растителен оазис. Големите прозорци на стълбите и към градината позволяват на светлината да влиза в цялата къща. В интериора чувството е, че живееш сред природата, но сме се постарали никой да не вижда отвън навътре. Тоест постигаме контролирана връзка с околната среда. Kомплексът е разположен на 20 000 кв.м и върху тази внушителна площ са разположени само 20 еднофамилни къщи. С различни средства създаваме възможност за уединение, изолация и спокойствие. Simeonovo Alleys е с два входа, което органично разделя комплекса на две части образувайки помежду им естествено парково пространство. Виждаме стилове, които идват и отминават, но има фундаменти, които дават комфорт, свързан с чувствата ни и първичните инстинкти. Естетиката на домовете, светлината, пространството, цветовете и ароматите влияят на цялостното възприятие. Дългогодишните изследвания върху щастието на хората индикират това, което в момента води в списъка на класациите на съвременните трендове, а именно че директният достъп до природата има позитивен, повдигащ настроението ефект.

Кое е по-голямото предизвикателство – да постигнеш безкрая на гледката, да кадрираш гледката или „да срежеш“ перспективата на точното място?

Предпочитам да рамкираме определена гледка, като художници, така че всеки прозорец да разказва определена история. С промяната на сезоните, историята се развива и носи своето настроение…

Според Тадао Андо архитектурата не трябва да говори много, трябва да бъде по-скоро тиха, за да се чува звукът на природата, на светлината и вятъра. Доколко сте близо и доколко сте далеч от това разбиране? 

Ние обичаме “тихата” архитектура, която се вплита в природата.

Един от най-безспорните примери за взаимодействие на къща и природа в световната архитектура е…

Франк Лойд Райт като основоположник на т.н. органична архитектура.

Растението, което бихте допуснали с най-голямо удоволствие в пространство, създадено от вас, е…

Фикус и орхидея (заради красивите цветове).

Изгубването на сигурността и търсенето на убежище и идентичност (следствие от пандемията) – повлиява ли вече архитектурата? Трансформира ли се очакването за връзката екстериор-интериор?

Пандемията не е променила съществено това, което хората търсят, но всички имахме време да изследваме какво наистина има значение, да приоритизираме.

Сега щастието е в лукса да дишаш свеж въздух, да бъдеш здрав и да прекарваш време с хората, които обичаш. Архитектурата и въобще успешните проекти в това време ще се строят по “човешка мярка” и ще са част от природната среда.

Вижте всички оферти от проекта ТУК.