Архитектурните резервати в България и техните изключителни имоти

  • Сподели:
Архитектурните резервати в България и техните изключителни имоти

Българското културно наследство има много лица и проявления – археологически резервати и паметници, музеи, галерии, богат културен календар, съхранен фолклор и великолепни архитектурни паметници. За да се опази това богато национално наследство, са създадени редица архитектурни резервати. Това са цели селища или квартали в България, които съхраняват удивителни архитектурни образци и днес се радват на голям интерес от страна на туристи от целия свят.

За българина домът, в който живее, е олицетворение на неговия мироглед, обществен статус и функционалност. По време на османското владичество строителството на къщи е било подчинено на две важни изисквания – практичност и сигурност. До днес са съхранени стари сгради, които са олицетворение на този тип архитектура. Могат да се открият в селата Арбанаси, Лещен, Ковачевица, с. Долен, град Мелник и други.

В епохата на Българското възраждане – XVIII – XIX в., когато българските занаятчии и търговци разширяват своите хоризонти и се отварят за Европа и света, по нашите земи навлизат много европейски културни влияния. Те се проявяват в различни аспекти от живота на хората, но за нас, техните наследници, те са най-видими в архитектурата и интериора на сградите, строени през тази епоха. Удивителни възрожденски архитектурни образци могат да се видят в редица български селища като: Копривщица, Стария Пловдив, селата Жеравна, Боженци, Широка лъка и много други.

 

България е богата на архитектурни резервати, разположени във всички краища на страната - гр. Копривщица, Стария Пловдив, Мелник, с. Ковачевица, с. Арбанаси, с. Боженци, с. Бръшлян, с. Делчево, с. Долен, АЕК “Етъра”, с. Жеравна, с. Стефаново и с. Широка лъка и др.

Село Долен се намира в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев. Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, селото е обявено за исторически и архитектурен резерват със 70 сгради, паметници на културата. В него има 350 традиционни родопски къщи, които са покрити с тикли (каменни плочи). Долен е наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят. Баирите около селото са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на българското възраждане. Подобно на близките села Лещен и Ковачевица, Долен също е популярна дестинация за селски туризъм.

Уникален имот за продажба в резерват "Село Долен"

 

Мелник е най-малкият град в България. Разположен е в южните склонове на Пирин, на 175 км южно от София и само на около 30 км от границата с Гърция. По време на Възраждането местните търговци са продавали стоката си в цяла Европа. От тази епоха са и най-ярките архитектурни паметници там - Кордопуловата и Пашовата къща. Една от най-старите къщи на Балканския полуостров също е в Мелник - Болярската къща, която е била резиденция на деспот Алексий Слав (XIII в.).

Днес  регионът на Мелник се радва на възраждане на лозарството и винопроизводството. Няколко нови, модерни винарни са построени и функционират, произвеждайки висококачествено вино от местни и международни сортове.

Мелник е част от „Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз“. За любителите на природата, през градът има изградена пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди.

Уникален имот за продажба в Културно-исторически резерват Мелник

Село Старо Стефаново е китно българско селце, сгушило се в централната част на Предбалкана и Стара планина. Намира се на около 30 километра от градовете Троян и Ловеч. Характерно е с красивите си къщи с декоративни стенописи, покриви с каменни плочи, белосани дувари и тежки каменни зидове, издигнати сред чудно красивата природа наоколо.

През 1935 г. село Стефаново е разделено на две части, като старата му част е обявена за архитектурен резерват. От запазените по-интересни постройки в селото 95 имат качества на архитектурно-строителни паметници на културата. Районът е екологично чист, с богато разнообразие на билки и гъби, масивни борови и букови гори, с над 50 чешми и кладенци и просторни поляни. В землището на селото има няколко тракийски могили, останки от римска крепост Калето, както и красива каскада от малки водопади.

Най-добрият начин да узнаем повече за нашия произход, е като се докоснем до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ви да разгледате няколко изключителни имота от портфолиото на компанията, които са разположени в някои от тези забележителни места, съхранили древните български традиции и дух.

Прекрасен хотелски комплекс в архитектурен резерват

Реставрирана къща в Архитектурен резерват Старо Стефаново