Имение на виното - Макс

  • Сподели:
Имение на виното - Макс

Когато говорим за вино, в съзнанието неволно изниква прословутата латинска сентенция „In vino veritas“. Но коя е истината за виното по нашите земи?

 

Присъствието на напитката на Балканите датира от Древността, тъй като се намираме на важен и плодороден кръстопът между Изтока и Запада. Вино по българските ширини се е произвеждало още преди повече от 5000 години, а първите лози са пренесени от Близкия и Средния Изток. Тогава земите ни владеят древните траки, за които се смята, че са поставили основите на винарството и лозарството. Доказателство за това са откритите в България златни и сребърни тракийски съкровища, повечето от които са красиви сервизи за сервиране и консумиране на вино. През вековете винопроизводството се превръща в домашен занаят, а в днешни дни е печеливша индустрия, прославяща България по света. Всеизвестен факт е, че дори Уинстън Чърчил си е поръчвал ежегодно по 500 литра българско вино, което доказва, че то е ценено и прословуто с вкусовите си качества и изтънчеността си по цял свят.

 Виното има ключова роля в българските традиции, история и бит, а присъствието му е задължително на всяка народна трапеза – и в радости, и в неволи. Известни български сортове грозде са Мавруд, Мискет, Димят, Рубин, Широка мелнишка лоза, Памид, Керацуда, Гъмза.

За всички ценители на виното и (не)открити сомелиери Unique Estates има удоволствие да предложи уникално предложение от своето портфолио, което да ви върне към българските корени и да ви потопи сред пищността на лозята на Тракийската низина.

 

В продажба е прекрасно имение с лозя от три елитни сорта грозде, с обща площ на парцелите земя тридесет и девет декара, което се намира в сърцето на продородните земи на село Каравелово, само на двадесет и пет километра от град Ямбол.

Идеята и великолепието на имота са наистина впечатляващи. На десет декара от общата площ е разположено красиво, слънчево и луксозно обзаведено имение, което включва модерна къща от 350 кв.м. с просторни стаи, френски прозорци, панорамни гледки и всички удобства като отопляем плувен басейн, пъстра градина, детска площадка и двоен гараж.

Буквално на метри от вратата на имението имате шанса да разполагате с уникална собствена винарна и да задоволите сомелиерското небцето на семейство, близки, приятели и гости на този винен рай. На парцел от четири декара от общата площ е заложен и планиран официално одобрен европейски проект за винарна, включваща три етажа, френско и италианско оборудване за производство на бяло, розе и червено вино от най-висок клас, изба със резервоари за отлежаване на виното, дегустационна зала, както и стаи за гости. Финалната стойност на проекта ще зависи от параметрите за количеството грозде, което ще се обработва за вино, като 75% от финансирането е по грантова схема за земеделие и развитие на селските райони.

От останалите двадесет и пет декара, на двадесет декара се ширят плодородни слънчеви лозя от четири превъзходни сортове грозде: Шардоне, Мерло, Сан Джовезе и Пино Ноар. Към момента гроздето се изкупува от винопроизводители от района, които го превръщат в елексир за ценителите.

При интерес от допълнителна инвестиция има възможност да се закупят още готови лозя в района, в периметър около 30 км от село Каравелово. Предлагат се повече от 100 декара лозя, с осигурено напояване.

Ако вече си представяте тръпчивите нотки на виното, което отпивате под лозовия навес на имението, истината за вас освен във виното, може би се крие и в линка към имота - вижте го ТУК.