„La Ville“ – за един по-качествен живот между града и природата - интервю с архитект Панов

  • Сподели:
„La Ville“ – за един по-качествен живот между града и природата - интервю с архитект Панов

През годините ваши проекти са били отличени с редица престижни награди. С какво ви спечели идеята „La Ville“, когато приехте да проектирате този комплекс? 

Както обикновено, в нашата работа това, което най-много ни вдъхновява е отношението на самия възложител към проекта, неговата амбиция да реализира нещо стойностно и красиво, отвъд просто решаването на „още една бизнес задача“, както е и в случая с „La Ville“. Допълнително бяхме мотивирани и от факта, че той избра точно нашия екип за първия си проект в тази индустрия. Към това бих добавил и удоволствието да се работи по концепция за комплекс, ситуиран в среда, която не е обременена от неестетична застройка, което за урбанизирана България е уникална рядкост. Тоест, първата ни задача не бе, както обикновено, да се справим с негативите на средата, а само да добавим стойност на мястото.

Как успявате да следвате тенденциите в областта и водещи ли са те в работата ви като архитект?

Всеки проект носи своите специфики и предизвикателства и със сигурност в работата си, не се стремим непосредствено към следването на тенденциите в бранша. Продуктът, който създаваме като архитектурно студио е резултат от натрупаните във времето опит, познания и развит мироглед. Естествено работим и в унисон със съвременните тенденции, технологии и начин на живот, но не следваме „тренда“ самоцелно. Всеки следващ проект е доразвиване на идеята за това, как трябва да изглежда и какви функции да изпълнява един дом, за да служи на хората, които го обитават и да ги кара да се чувстват добре в него. Създаваме една сграда, съобразно контекста на времето и мястото, в които се ражда и потребностите, които трябва да удовлетворява. След това тя започва свой „собствен живот“ – озеленяването, като растителност и паркова среда, които са съществена част от нашите проекти за комплекси като този, се променят и развиват. Имотът се обогатява, одухотворява се и „старее“ красиво, носейки отпечатъка на хората, които го обитават, без да губи своя характер. Това е нещо, което е наистина приятно да се наблюдава във времето.

 

Как се промениха изискванията на клиентите и представата за „луксозен имот“ през последните години? 

Начинът на живот на хората във времето се променя, а с това и техните потребности. Домът трябва да служи по най-добрия начин. Всичко трябва да бъде предвидено от архитекта така, че тези които го обитават да имат едно функционално жилище, което да отговаря на нуждите им дори, когато те се променят в годините. 

Понятието „лукс“ се дефинира по най-различни начини и не винаги се свързва с неща, които са стойностни. Ето защо, при нашите проекти предпочитам да не говорим за лукс, а по-скоро за висок стандарт на проектиране, изпълнение, материали и технологии. За нас е важно да създаваме стойностни неща, без да е необходимо да им поставяме етикета „луксозни“. В този смисъл перфектната еднофамилна къща бих я сравнил с удобна ръкавица, а не с бална рокля. Безспорно става дума и за отговаряща на времето си и средата, в която се намира качествена архитектура.

Относно промените в предпочитанията на клиентите напоследък, моите наблюдения са, че  все повече се ценят имоти, които са ситуирани в близост до природата. Това са предимно еднофамилни къщи със собствен двор, където има усещането за уединение, сигурност и по-чист и спокоен начин на живот, както е в „La Ville“. Вече разполагаме с онлайн достъп до всички стоки и услуги, които са ни нужни и реално това да не сме в самия център на града не ни ощетява по никакъв начин. Тази промяна в приоритетите и мирогледа на хората, разбира се, е резултат и на пандемията и свързаните с това ограничения, през които преминахме.

Търсенето на близост с природата доведе до появата на още един тренд , който се наблюдава при апартаментните сгради – най-желани сега са партерните площи, към които принадлежи дворно пространство и има усещането за живот в къща. Относно функционалността на помещенията в едно жилище – при апартаментите се очерта необходимостта от по-голяма площ, в която да има възможност за оформяне на места за работа, спорт, почивка и уединение, докато при къщите това се случва по-лесно, тъй като има повече обслужващи зони, чиито функции могат да бъдат лесно променяни.

 

Какво различава проекта от останалите на пазара и как успяхте да инкорпорирате съвременната визия на къщите с природата наоколо?

Сдържана елегантност и отсъствие на каквато и да било показност – това заложихме в ДНК-то на „La Ville“. В същото време, в дизайна и естетиката сме се стремили към усещането за една пулсираща структура от разчленени обеми, втъкани в зеленината, където да не можеш „да броиш къщи“, а просто да се радваш на симбиозата между архитектурните и ландшафтни обеми.

Проектът включва петнадесет еднофамилни къщи, създадени в унисон със заобикалящата ги природа. Заложихме на естествените материали, както и минимализъм в дизайна, за да постигнем един модерен градски шик с еко излъчване. Вътрешните обеми и пространства са проектирани така, че да се постигне усещане за простор и светлина - отворени помещения, големи витрини, покрити и полупокрити пространства, функционално разпределение на отделните площи в къщите, предполагащо усещане за постоянна връзка с природата наоколо. Търсено е вписване в средата с непрестанен диалог „вън-вътре“, който е безкрайно важен, особено за такъв тип сгради и комплекси. Успяхме да съчетаем хармонично уюта на дома с всичко, което създава усещане за близост с природата.

За да се запази спокойствието на живущите, в „La Ville“ не са предвидени общи пространства за ползване, които обикновено генерират много шум и движение между къщите. С тази идея, инвеститорите са предвидили място за рекреация и социализиране в прилежащия съседен парцел – един красив и адекватно „обзаведен“ естествен парк - гора. Там собствениците на къщи от комплекса ще могат да се събират на барбекю, лятно кино и активности, заедно с техните семейства и гости, без това да нарушава спокойствието и уединението на живущите. В  това отношение вижданията ни съвпаднаха с тези на инвеститорите, тъй като идеята е за един наистина културен и стойностен, приятен за обитаване комплекс.

Предимството на локацията е лесният и бърз достъп до града. Много ценно в случая е липсата на онзи градски фонов шум, характерен за повечето места около София. Природата наоколо предполага спокойствие и чист въздух, както и много възможности за активности. Езерото Панчарево също е богатство за живущите в района.

 

Какъв според вас е профилът на потенциалния клиент на „La Ville“? 

Моят опит показва, че самите проекти някак естествено си подбират клиентите и се оформя едно хомогенно общество, което споделя едни и същи ценности и представи за живота. Обикновено това са хора, които имат сходни професии, интереси, на един и същ етап са от развитието си като семейства. Вярвам, че това ще се случи и в „La Ville“ и хората ще живеят в една хармонична социална среда.

Според мен клиентите, които ще оценят проекта са млади семейства с деца, които имат добри възможности и търсят удобствата на живота в къща -  близост до природата и  функции, които могат да се променят във времето – за почивка, за работа от дома, за гости, за обслужващ персонал и др. Имот, в който е помислено за целия цикъл на живота и свързаните с това метаморфози и променящи се нужди на едно семейство.

От позицията на нашия опит и завършени обекти във времето, проектирахме къщите в „La Ville“ така, че да обезпечим всичко това. Те ще имат големи дворове, по няколко спални и просторна трапезария с кухня. Най-важното обаче, което сме се опитали да постигнем е усещането, че всеки отделен двор е част от едно по-голямо зелено пространство, което е с размерите на целия комплекс, без да се губи чувството за уединеност, сигурност и комфорт. Това постигнахме с подходящото ситуиране на отделните къщи в рамките на парцела и хармоничната разработка на озеленяването и ландшафтната архитектура, което считам е от изключителна важност за този тип проекти.

 

Unique Estates от години продава имоти, проектирани от вашето архитектурно студио и сега има удоволствието да предлага този проект на пазара. Какви са вашите впечатления от работата ви с компанията? 

Във времето се установи тенденция с Unique Estates да работим доста успешно заедно. Всъщност, това, което ни обединява е взаимното ни желание да предоставим един стойностен продукт за крайния клиент – нормално българско семейство с добри възможности, което е нашето свързващо звено в бизнеса.

Сигурен съм, че „La Ville“ ще стигне до правилните клиенти на пазара със съдействието на екипа на Unique Estates.

 

Вижте оферти от комплекса ТУК.

За повече информация, свържете се с нас на телефон: 0882 600 600.