Very Peri, ярко синьо-лилаво, е цветът на годината на Pantone за 2022 г.

  • Сподели:
Very Peri, ярко синьо-лилаво, е цветът на годината на Pantone за 2022 г.

Поглеждаме напред към новата година, която престижният институт обагря в този жизнерадостен нюанс. Цветът на 2022 г. бе обявен на международна онлайн конференция пред експерти по дизайн, графика и мода, и журналисти от цял свят. За първи път в историята Pantone създава изцяло нов цвят: Pantone 17-3938 Very Peri.

Институтът определя цвета на годината в продължение на 23 години. През 1963 г. Pantone създава собствена система, която се използва в различни индустрии като печат, графичен, интериорен и моден дизайн, с цел точното определяне и боравене с цветовете. Всяка година цветът се определя чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот, културата и индустрията. Влияние могат да окажат събития от света на изкуството, предстоящи филми, социално-икономически и политически условия, дестинации за пътувания, нови технологии - реално всичко. Името на цвета е важен, за да може правилното послание да достигне до хората.

Very Peri е комбинация от виолетово червени нюанси и синьо и представя идеята за трансформацията на досегашните ни представи за физическия и дигиталния свят. Според експертите, тази трансформация се появява след няколкото световни локдауна и изолации, което означава, че цифровият свят заема ново място в живота ни.

Лиътрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute описва Pantone 17-3938 Very Peri като предаващ „живо, радостно отношение към живота и динамично присъствие в него, насърчаващо свободата на творчеството и въображението“.

В дома Very Peri ще внесе игрива свежест в интериора, обживявайки пространството чрез необичайни цветови комбинации. Този универсален нюанс е подходящ за различни материали, текстури и покрития и може да бъде използван както за цели стени в дома, така и за отделни акценти, като мебели и аксесоари.

 

 

Целият материал четете тук: https://ues.bg/bg/blog/821-very-peri-yarko-sinyolilavo-e-cvetat-na-godinata-na-pantone-za-2022-g.