Максимално усещане за въздух и светлина - интервю с арх. Павел Янев за новия проект Aristocrat Hills

  • Сподели:
Максимално усещане за въздух и светлина - интервю с арх. Павел Янев за новия проект Aristocrat Hills

Арх. Павел Янев е основателят на архитектурно-дизайнерско студио "All in studio", което стои зад архитектурния проект на "Aristocrat Hills". Комплексът от 13 индивидуални къщи се намира съвсем близо до София и предлага сигурна и спокойна среда, сред чист въздух и заобикаляща зеленина. Имотите са проектирани в модерен, изчистен и функционален стил, а използваните материали са висококачествени и енергоефективни.

Какво е водещото при идейния проект на "Aristocrat Hills"?

Водещото в този, както и всички останали наши проекти е едно - човекът и неговото усещане, когато той ползва нашите пространства. И в този случай най-добре може да опишем проекта с няколко основни думи - “обем, въздух, свобода и пространство”. Кaчecтвeнa среда на обитаване, човешки мащаби, зеленина, смарт технологии, функционален и иновативен дизайн. Това са важните неща, които търси новото поколение обитатели на къщи. Замисълът на този проект е да носи усещането за свобода, пространство и въздух - нещата, към които хората започват все повече да се завръщат. Както от архитектурна точка, така и от интериорна, "Aristocrat Hills" е проектиран по начин, по който бъдещите обитатели ще могат да се насладят на това усещане по възможно най-естествения начин. Фокусът на “новия лукс” е в това да имаш повече светлина, простор и място, което ти позволява да се радваш на откритите пространства. Този фокус измества идеята за пренаселените градове и апартаменти в пренатоварените квартали и жилищни сгради.

 

Вследствие на Covid пандемията, изискванията на съвременния клиент значително се промениха. За какъв тип хора е предназначен комплексът?

"Aristocrat Hills" е за онези хора, които ценят до голяма степен спокойствието и пространството, което техният дом би трябвало да им предостави, но същевременно не биха направили компромис с качеството на детайлите, материалите и удобствата. Всеки път, когато гледам проекта, той сякаш оживява пред погледа ми и си визуализирам различни хора в него, но това, което ги обединява всеки път е именно идеята за начина на живот, който те искат да водят - спокоен и далечен от фини прахови частици, задръствания и стрес - такъв, който предоставя хармония по възможно най-стилния и елегантен начин.

 

С какво се отличава проектът "Aristocrat Hills"?

Към днешна дата на имотния пазар с еднофамилни къщи липсва усещането за просторни къщи, а по-скоро виждаме апартаменти на два етажа с малки дворчета. При проектирането си зададохме няколко основни въпроса и един от тях беше “Какво за нас е обемът и как бихме могли да дадем на бъдещите ползватели максималното усещане за въздух и светлина. Именно поради тази причина всички дневни в къщите са с двоен таван и височина 6 метра. Сградите са разположени така, че да осигуряват достатъчно въздух, светлина и гледки, бягайки от свръхзастрояването. Към всяка къща има достатъчно ослънчаване така, че комфортът на обитателите да е максимален. Едно от важните неща, към които сме се стремили като проектанти, са семпли архитектурни форми и прецизно изпипани детайли, придаващи индивидуалност към къщите.

Строителството и интериорният проект са подчинени върху идеята за намаляване на потреблението на енергия и ограничаване на замърсяването. Това прави ли проектът по-труден за изпълнение?

Смятаме, че няма никакво значение колко трудно е даден проект за изпълнение, ако той има добавена стойност към природата, която ще се изплати във времето. Дали проектът е по-труден за изпълнение - със сигурност има моменти и процеси, които се усложняват под една или друга форма, но ние сме тук за да бъдем адаптивни, иновативни и да прогресираме.

 

Вие имате редица награди, отличия и публикации в световни и местни медии. С какво Ви спечели този комплекс и към какво се стремите в работата си като архитект на толкова мащабен проект?

„Aristocrat Hills“ спечели мен и моите колеги с това, че инвеститорът не прави абсолютно никакъв компромис с проекта – от обема на помещенията, избора на материали и въобще всичко, което влиза в категорията „ALL in STUDIO” проект. А и наша основна цел като архитекти е да търсим всеки път по нещо ново, което успяваме да добавим от себе си и нашия почерк.

 

Вижте всички оферти от проекта ТУК.