Перфектният домашен офис

  • Сподели:
Перфектният домашен офис

Ако допреди няколко месеца да работим все повече или изцяло от дистанция ни изглеждаше предизвикателен нов опит, но все пак временен, вече сме наясно, че това се очертава да бъде трайна тенденция. В началото решавахме бизнес задачите си на канапето, с лаптоп в скута, на пода, подпрени на артистично разпръснати възглавници, или дори на крак край кухненския плот, и това ни носеше приятно бохемско усещане. Сега сме наясно, че домашният ни офис се нуждае от по-сериозни решения, за да ни осигури истински комфорт, желание за работа и добри резултати от нея. Е, това не означава, разбира се, че трябва да се разделим със сладкото бохемско чувство, особено ако то вдъхновява креативността ни.      

“C” like Comfort

Той е на първо място, когато става думата за домашния офис. Комфортът поддържа здравето и чувството ни за щастие, работоспособността и удовлетвореността от свършеното. Постига се с добра конфигурация от работна маса/бюро – за предпочитане с регулируема височина, така че да позволява редуване на работа в седнало положение с работа в изправено положение, интелигентен работен стол, интуитивно откликващ на индивидуалните особености и на позите на тялото, рамо за монитор, позволяващо промяна и оптимално настройване на позицията му, настолна лампа – източник на качествена светлина. С нито един от тези елементи не бива да се прави компромис. Ергономията вече не е суха дума, а знак за модерен лайфстайл и това важи стопроцентово за домашния офис. Най-малкото за да не познаем никога вгорчаващата живота болка в гърба. Някои ще кажат – ергономичните мебели имат хладно, офис излъчване и правят известен компромис с естетиката. Но не е така. При  високия, а и при някои от средния клас ергономични мебели, нещата ергономия-естетика вече са прекрасно балансирани. В листа на редица луксозни брандове пък има продукти с перфектен микс от високи ергономични показатели и домашно кабинетно или дори будоарно излъчване. С тях ще си осигурим едновременно комфорт и камерен уют. 

Simple or Splendid  

Иначе казано: кое  – минимализмът или максимализмът е по-подходящ за домашния ни офис в този момент? От една страна – работният кът трябва да излъчва спокойствие, тоест да няма много голям визуален и емоционален шум в него, защото би ни разсейвал. От друга страна – затварянето ни в момента, необходимостта от социална дистанция и това, че комуникацията с останалия свят става основно в дигитален план, изисква домашният офис да НЕ е подчинен изцяло на хладния минимализъм, а да напомня на сетивата за многообразието на света и за удоволствието от нормалността, което един ден ще се завърне. Така че, да, не бива да затрупваме работната маса/бюрото с предмети. На нея трябва да бъдат сложени само важните неща. Но за малката пластика, която толкова харесваме, със сигурност ще има място и няма да пречи, напротив, ще ни вдъхновява. Осигуряването на достатъчно шкафове и етажерки, така че да не се причинява безредие в домашния офис, е много важно. Както и това да заделим част от етажерката за колекцията си от керамика например – няма да ни разсейва, а ще зареди пространството с нашата страст и индивидуалност.  Хубаво е да предвидим и неформален кът в близост до работния – с лежанка или удобни кресла и ниска маса, в който да сменим позата и гледната точка към бизнес делата, без да се налага да напускаме домашния офис и да пренасяме деловите си мисли в останалата част на дома.

Broken Plan

Ако разполагаме с отделна стая-кабинет, това е добре, но когато всички от семейството остават вкъщи, има вероятност да се наложи едно от работните места да се обособи в друга функционална зона – най-често дневната. Това изисква внимателен подход, така че хем да се осигури нужният комфорт, хем да се запази стиловата цялост на пространството. В този случай най-често се прилага така наречения „broken plan” като контрапункт на „open plan“. Отвореното  пространство „се счупва“ с помощта на звукоизолиращ панел, стойки с цветя или ажурна етажерка, зад които се оформя уютният работен кът (високите брандове предлагат дизайнерски решения, при които и панелът, и стойката с растения, и етажерката изглеждат като модерни скулптури, които създават нова сюжетност в пространството и са добър backdrop за ZOOM срещи). Така разделяме зоните за дигитален детокс от зоните за работа. Разбира се, добрите слушалки ще са ни полезни за подкрепа на акустичния комфорт.   

In the Mood  

Настроението е особено важно за ефективността на работата ни. А интериорът на домашния ни офис може много да му влияе. Колкото повече дигиталното е балансирано от аналоговото, толкова по-добре, така както и в собствения ни вътрешен свят. Един от най-добрите начини затова е комбинацията на работния кът с библиотеката. Да, вярно е, че четем много на екран. Но точно това прави четенето на хартия особено бутиково преживяване. Говорим както за четенето за удоволствие, така и за четенето, свързано с работата и професията ни. Разполагането на работния кът до една-две етажерки с книги създава вечен уют. Мястото става  едновременно интелектуално, одухотворено и шик. Самото присъствие на книгите вече променя блендата и заряда на пространството. Добре е да се обособи и допълнителен кът - само за четене и за размисъл - с удобно кресло край прозорец (красивата гледка ще е предимство) и с подходяща стояща лампа за тъмните часове.

Снимки: Luxury Portfolio International