Градска красавица

  • Сподели:
Градска красавица

Един от най-красивите и емблематични за старата архитектура на София имоти вече е в нашето портфолио. Разположен в сърцето на града, разточителен и аристократично дискретен, представителен и поетичен, той въплъщава идеята за престиж. 

При всяко минаване оттам – през кръстовището на булевардите „Княз Ал. Дондуков“ и „Васил Левски“, погледът, съзнателно или не, регистрира детайл от красивата сграда, която прозира през короните на дърветата и разкошната зеленина на градината. Този имот е есенция на най-рафинираното емоционално въздействие на София, на нейната история, на свързаността й с европейските традиции и критерии, на безспорната й естетика.

Сградата е смятана за първата сецесионова сграда в София. Построена е през 1904 година за частна гинекологична клиника на австрийския лекар Адолф Функ от тандема архитекти Киро Маричков и Георги Фингов, чиято ерудиция, талант и вкус създават елитния градски облик на столицата ни. Къщата на д-р Функ е архитектурно бижу, което е прибавяло към стойността си и отрязъци от пътищата на емблематични личности, и водоразделите на големите исторически събития. След завършването й през 1904 тя се превръща в истинска сензация и столичани ходят до „хубавата къща на д-р Функ“ на дълга разходка, за да й се любуват (тогава тя се е намирала в покрайнините на София, сред море от естествена зеленина). Дискретността и елегантността, с които е интерпретиран стилът, се допълват от очарованието на интериорните пространства.

След като се връща в Австрия, д-р Функ продава къщата на Спас Тюфекчиев. Той я дава под наем на Атанас Буров, а през 1927 г. синът му Александър Тюфекчиев я проиграва на хазарт. Д-р Борис Триков купува къщата за 2 милиона лева. С отдадеността си на истински професионалист той я превръща отново в гинекологична клиника, модернизира я, оборудва я със съвременна медицинска техника, внесена от Виена. Около двайсет години по-късно следва национализация. През 1991 г. къщата е върната на дъщерите на д-р Тричков. Те се грижат безценното архитектурно бижу да продължи да живее пълноценно и да става част от престижа на знакови компании и институции. Дълги години в къщата се помещава централният офис на застрахователното дружество Алианц България холдинг. 

Днес двете сгради на имота са заобиколени от красиво аранжирана градина с алеи и охрана и с входове и откъм бул. „Княз Ал. Дондуков“, и откъм бул. „Васил Левски“. Зад сградите е устроен голям паркинг за около 40 автомобила със самостоятелен вход откъм ул. „Чаталджа“. Интериорът на основната сграда е на две нива и с подпокривно пространство с общо петнайсет работни помещения и пет санитарни възела. Втората сграда разполага със седем работни помещения и два санитарни възела. Разпределението, наличието на две нива и на градина позволяват създаването на голямо разнообразие от зони. Естетическото и емоционално богатство на имота, както и комфортът, който той предоставя, го превръща в един от безценните острови в центъра на София.   

Повече информация и офертата за този ексклузивен имот, предложен под наем можете да намерите ТУК.