Димитър Иванов – Капитана: Въображението е най-големият двигател на света

  • Сподели:
Димитър Иванов – Капитана: Въображението е най-големият двигател на света

На 9 ноември от 20 ч. за първи път в зала 1 на НДК идва самостоятелно стендъп шоу на български комедиант, а овациите са за Димитър Иванов-Капитана - единственият роден вентролог и най-добрият стендъп комик в страната за 2022 г. В рамките на час и половина „Необичайното шоу на Капитана“ представя неговите най-култови комедийни монолози от „Беше ми 100лично“, „Образцов дом“ и „Хомеопатия за душата“, както и изцяло нови шеговити истории и вентрологична част в тандем с куклата Бай Тъньо.

Димитър, с твоя добър приятел Бай Тъньо ще атакувате зала 1 на НДК на 9 ноември. Какво ще се случи в „необичайното шоу на Капитана“?

Ще се случат доста неща. То е компилация от най-добрите ни неща плюс доста нови такива. Естествено, Тънката ще е там, Алекс, имаме и специален гост - Георги Кючуков, ще е лудница. Стендъп, вентрология, импровизация, магия, гълтане на ножове, гълтане на огън, екзотични танцьорки, екзотични танцьори, екзотични животни, безалкохолно екзотик… не всъщност само добър, много добър стендъп.


Подобен тип шоу на комедиант ще се случи за първи път в зала 1. Защо реши да се впуснеш в това приключение и кой ще те подкрепи на сцената?

Рано или късно всеки български артист, който иска да има някакво развитие, е редно да мине през една такава знакова зала. Просто моментът беше подходящ, поради така стеклите се обстоятелства и решихме да "уловим мига". Ще ни подкрепи Георги Кючуков, миналогодишният носител на наградата за стендъп комедия на България - "Златния Микрофон".


Феновете на качествената комедия ще чуят избрани монолози от твоите спектакли - „Беше ми 100лично“, „Образцов дом“ и „Хомеопатия на душата“. Разкажи ни някой твой любим скеч?

Ами аз не правя скечове, а стендъп. Има разлика, скечът се разиграва и т.н., но да не задълбаваме. Имам много любими моменти и материали, но ще ги оставя за изненада на публиката. Пък и те винаги са различни именно, защото е живо изкуство и много зависи от публиката и нейните реакции и енергия.


Кой е любимият ти комедиен монолог?

Нямам любим. Имам много любими. Единственото нещо, което е любимо и е в единствено число, е съпругата ми. Музика, филми, монолози там е масовка.


Имало ли е засечки на сцената по време на представление и как успяваш да излезеш от положение?

Да, имало е, вероятно и ще има. Винаги се излиза по един и същи начин. Със сто процента искреност. Стендъп комедията е това - истина и само истина. Е, на моменти преувеличена, но… често дори да забравя текст или да ме разсее нещо, директно си казвам - Ей... как се разсеях, докъде бях? Съответно с изпипани реплики, носещи смях, ей така за малко повече разкош.

Какви теми взимаш най-често на прицел в твоите монолози?

Основно от живота ми, неща които са се случили на мен.

Има ли теми табу, с които не се шегуваш?

Не, но избягвам политиката… засега.


А Бай Тъньо ядосва ли те понякога?

Не, по скоро аз него. Той вече се е превърнал в това мое аз, което успява да изкоментира глупостите, които върша в ежедневието си - глоби, решения, коментари и тн.


Как се зароди вашият тандем и откога пътувате и веселите хората заедно?

През 2018 се появи той, като част от тогавашен наш проект - standup muppet show. А от 2019 г. сме самостоятелни и обикаляме из страната и отвъд.


А откъде дойде прякора Капитана?

От безсилие (смее се). Както казвам аз, Димитър Иванов е име за държавен служител, та от там Капитана, а защо Капитана - защото бях дълги години лице на марка ром и от там остана.


Ти си първият и единствен вентролог в България. Няма ли други като теб и каква е тайната на вентролозите? 

Ами май така излиза. Вероятно има и други, но засега се крият. А тайната ако я кажем, няма да е тайна. Само ще издам, че коремът няма нищо общо.

Завършил си актьорско майсторство за куклен театър. Какво ви привлича в този тип изкуство и работата с деца, защото на куклен театър ходят най-често дечица. А да привлечеш вниманието им е трудна задача.

Ами да, макар аз да се занимавам основно с куклен театър за възрастни. Децата са огледало, те нямат задни мисли - или им харесва, или не. Детската публика никога няма да те излъже. Това ми харесва, искреността. Внимание лесно се привлича, но трудно се задържа.

На какво те учат децата?

На въображение. То за мен е най-големият двигател на света. 

Какъв баща е Димитър Николов?

Не го познавам :) съжалявам :) 

За какво мечтаеш?

Мечтая един ден с нещата, които правя, да успея да направя света или ако не света, то поне мястото където живея, по-добро. Защото това е смисълът да сме тук, да правим нещата по-добри заради нашите деца.