Джокондата онлайн за 80-годишнината на Гена Димитрова

  • Сподели:
Джокондата онлайн за 80-годишнината на Гена Димитрова

На 6 май от 19 ч. чрез платформата Ивентим Стрийм почитателите на оперното изкуство ще могат да гледат онлайн излъчване на „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели с Гена Димитрова в главната роля.

Записът е от сцената на Софийската опера от 1999 година и по този начин от трупата отбелязват 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова. Чества се и 70-годишния юбилей на тенора Румен Дойков.

През 1999 г. режисьорът Пламен Карталов събира първокласен състав за премиерата на „Джоконда“. Партньори на Гена Димитрова са Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова.

Георги Нотев дирижира оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Костюмите на Салваторе Руссо и хореографията на Флавио Донати добавят необикновени естетически щрихи, а режисурата на Пламен Карталов превръща спектакъла в продукция на изключително високо европейско ниво.

Една от най-големите оперни певици на всички времена – Гена Димитрова – изпълнява партията на Джоконда.

След дебюта й на софийска сцена през 1967 г. като Абигаил в „Набуко“ от Джузепе Верди, Гена Димитрова внимателно започва да гради своята кариера. Докато покорява всички големи сцени и театри, за нея се говори като за „явление“ в музикалния свят. Среща се с най-големите певци, диригенти и режисьори по това време и те никога не пестят суперлативи за нея. Турандот, Абигаил, лейди Макбет, Джоконда и Тоска на Гена Димитрова остават ненадминати. Гласът й е красив и мощен, певческата й техника е впечатляваща, майсторството й – забележително. Гена е обожавана от публиката по целия свят, но в България тя е особено почитана и обичана.