Говори добрият пример - Анджелина Джоли

  • Сподели:
Говори добрият пример - Анджелина Джоли

Чувайки името Анджелина Джоли, първите асоциации, които съзнанието ми прави, са думите - филантроп, хуманист, миротворец, многодетен родител, боец и посланик на добра воля по света. Човек, който не може да бъде отдаден само на един проект, а на няколко разнородни и то вършейки ги с характер, плам и страст.
Не знам защо, но като че ли оставям неволно на второстепенно значение - кариера, актриса и красавица от друго измерение, без да подценявам това, разбира се. Вече неколкократно е доказала, че имиджът ѝ не се изчерпва единствено с външността. След като прочетете нейното интервю пред Едуард Енинул, е вероятно и вие да стигнете до същото заключение. Разговорът се случва в имението ѝ, което се намира в Лос Анджелис. Дом, само на пет минути път от къщата на бившия ѝ съпруг, Брат Пит, за да може, цитирам: "Децата да бъдат по-близо до своя баща."
Земна и обикновена в необикновеността си. Говори добрият пример - Анджелина Джоли.

{GALLERY}
Как минаха последните месеци за вас? Знам, че си били у дома в Лос Анджелис с децата си.

- Мисля, че преживяхме това, което и повечето семейства през пандемията. В живота има и от тези моменти. Току-що бяхме излезли от болницата със Захара, която претърпя операция в началото на миналата година. Пакс навлиза в старшата си година, но не може да се наслаждава на всичко, което е да бъдеш възрастен ти предлага. Захара най-накрая получава шофьорската си книжка, но полага изпита с шофьора, обвит в пълния спектър с маските. Не си представяхме събитията точно по този начин. Всичко това обаче ни кара да се чувстваме много човешки заедно. Има нещо красиво в това.

Можете ли да опишете един типичен ден на вашето семейство?

- Никога не съм била добра в това да стоя неподвижно. Въпреки че исках да имам много деца и да бъда майка, винаги съм си се представяла като Джейн Гудол, пътувайки някъде из джунглата. Не си го представях в този истински, традиционен смисъл. Чувствам се така, сякаш ми липсват всички умения, за да бъда традиционна майка, която е домошар. Справям се, защото децата са доста издръжливи и ми помагат, но изобщо не ме бива.

О, не вярвам в това!

- Може да звучи клиширано, но си обичам децата и чувствам, че сме един сплотен екип. Дори и да изгоря някоя храна, знам, че за тях това няма значение в крайна сметка. Срещнахте се с децата ми и сами виждате, че са доста способни хора.

Една от чертите, които уважавам у вас, е начинът, по който никога не изпускате от поглед страстите си. Скоро ще публикувате книга за деца и млади хора с Джералдин Ван Бурен и Amnesty International - можете ли да ми разкажете малко повече за това?

- Нарича се Знайте правата си (и ги претендирайте)". Искаме да помогнем на младите хора да идентифицират кой или какво им пречи да имат достъп до техните човешки права и как да се опитат да го преодолеят. Посланието към младите хора е, че никой няма право да им навреди, както и да ги принуди да мълчат. Младите хора са ангажирани и готови да се борят. Но има едно ниво на дезинформация, с което никога не сме се сблъсквали, докато сме израствали. Целта е книгата да им помогне, да им даде инструменти за засилване на тяхната борба и да ги овласти по много практичен начин.

Това е доста сериозна задача.

- Може би говори младият бунтар в мен, но харесвам духа на младостта. Вярвам, че те могат да виждат правилното и грешното с повече яснота. Виждам, че много възрастни хора се оправдават за определено поведение и по-младият човек избързва да каже: „Но това е погрешно и ние сме против." Исках да остана точно този човек.

Вие сте специалният пратеник на Агенцията на ООН за бежанците. Мисля, че сте с тях от 20 години?

- Двайсет години тази година.
Започнах в ранните си двадесет години, обух ботушите и раницата си, и излязох, за да опитам да разбера какво, по дяволите, става по света. Опитах се да дам на себе си по-широко образование, отколкото в училище. Израснах на много празно място, в различни отношения, така че трябваше да отида, за да намеря по-широко скроено разбиране.

Променили ли сте оттогава?

- Преживях шокираща и гневна фаза, в която се ядосвах на системата, толерираща милиони хора, изселени от войни, геноцид и преследване. Все още съм също толкова ядосана за несправедливостта. Ако преди имаше време, в което моето по-младо Аз искаше да разруши системата, вече се научих, че трябва да се боря, за да се опитам да променя системата отвътре.

Как се чувствате, когато погледнете назад към работата си с ООН?

- Отношенията ми с ООН, са отношения на любов и омраза. Обичам, когато виждам практически решения и защита за най-нуждаещите се. Обичам да виждам хора от цял свят да рискуват живота си за тази кауза. Това, което мразя, е колко малко фокусират правителствата върху решаването на причините, поради които хората бягат. Мразя, когато не говорим и не защитаваме правата на всички хора еднакво. И мразя, когато чувствам, че фокусът не насърчава хората и страните да бъдат независими, а изглежда има полза от тяхното разрушение.

Чувствате ли, че дискусията свързана с бежанците се е развила изобщо през последните две десетилетия?

- Мисля, че се е влошила. Говорим така, сякаш бежанците са бреме, а те трябваше да се адаптират. Те имат различен набор от умения, различен поглед в очите им. Те са се изправили срещу собствената си човечност по толкова дълбок начин. Изправиха се срещу потисничеството. Трябва да уважаваме битката им. Почитайте хората, които са избягали от войни, бомбардировки и са защитили децата си.

Режисирали сте игрални и документални филми и сте на път да се върнете зад камерата за биографията на военния фотограф Дон МакКулин. Дон е един от любимите ми фоторепортери - какво ви накара да искате да адаптирате автобиографията му за големия екран?

- Все още съм много притеснена. Дори онзи ден мислех да му изпратя имейл, за да му задам няколко въпроса. Той е невероятен. Историята е за Дон, но също така е свързана и с конфликтите, на които е бил свидетел, и живота на хората в рамките на сега известните снимки, кои са те, както и по-тъмната истина на тези конфликти.

Чувствате ли се така, сякаш се намирате в щастлив етап от живота си?

- Не знам. Последните няколко години бяха доста тежки. Фокусирах се върху изцелението на нашето семейство. Случва се бавно, когато ледът се топи и кръвта се връща в тялото ми. Чувствам се много по-комфортно през четиридесетте си години, отколкото когато бях по-млада. Може би защото...не знам...може би, защото майка ми не е живяла много дълго, така че предпочитам да разсъждавам над възрастта като победа, вместо да гледам на нея с тъга.

Абсолютно.

- Очаквам с нетърпение петдесетте си години - чувствам, че ще постигна нещо важно през тях. Въпреки че на следващия ден бяхме на един батут и децата ми казаха: „Не, мамо, не прави това. Ще се нараниш." И си помислих, „Боже, не е ли смешно?" Имаше дни, в които бях екшън звезда, а сега децата ми казват да сляза от батута, защото ще се нараня.

Децата винаги са първосигнални.

- Още от малки те знаят, че това, което има значение, е да се чувстват сигурни, обичани и стабилни. Да не виждат наранени тези, които обичат. Да познават собствения си ум и истина и да не живеят в лъжа.

Положихте неимоверни усилия да ги издигнете до глобални граждани. 

- Децата ми са от целия свят. Благословени сме да имаме семейство от различни култури и раси. Всички се учим един от друг.

Какъв съвет бихте дали на
родителите да вдъхновяват децата си да са социално и екологично осъзнати?

- Е, знам, че това може да звучи странно, но не ги задължавайте да вършат добро или че трябва да върнат добрина. Ако можем да помогнем на децата да почувстват, че не става въпрос за дълг, услуга или благотворителност, а за радостта от взаимосвързания живот с хора, които уважаваме, тогава усещането е съвсем различно.

Те оспорват ли вашите мнения, понякога?

- О, да! В рамките на нормалното ме смятат за малко нелепа и всяко едно от моите деца ме познава в различна светлина. Знаете ли, те са преминали вече в онзи момент, когато осъзнават, че в мен няма нищо особено. Аз съм просто тяхната майка.

Прави ми впечатление, че винаги сте много внимателна при избора си на дрехи.

- Инвестирам в качествени материи и след това ги нося до смърт. Ботуши, любимо палто, любимо портмоне, не сменям вещите си често, разбирате ли? Това е едно от характерните за мен неща. Дори и да бъдеш внимателен потребител, се случва да те измамят чрез добра промоция на даден продукт, което всъщност не е добре, нали?
Guerlain наистина ми е фаворит. Със Захара споделяме парфюмните им продукти каквито са лосионите и грижата за тяло. Обичам, че двете ще се помним една друга с конкретна миризма. Моят първи спомен за Guerlain, бе ароматът на пудрата на майка ми.

Кажете ми нещо, което хората не знаят за вас и ще ги изненада?

- Боже мой! Винаги съм чувала хората да задават този въпрос и съм се чудила какво ще отговоря, ако някога ме питат. Така и нямам подготвен отговор. Хммм. Някой ме определят като външнополитически намек. Аз обаче съм малко по-скучна, отколкото хората биха си помислили ... Малко съм отрепка.

И накрая, бих искал да знам как се справяте със стреса и какво е нужно, за да се отпуснете?
Трябва да взема някои уроци от вас.

- Ха! Ако някой можеше да ми каже как да се отпусна, бих искала да знам. Никога не се научих и реших, че на 45 години няма и да го направя. Просто продължавам по-нататък, за да получа още рани.

Говори добрият пример - Анджелина Джоли