Григор Паликаров и цигуларката Лия Петрова в концерт от поредицата „Петите симфонии“ на Варненска опера

  • Сподели:
Григор Паликаров и цигуларката Лия Петрова в концерт от поредицата „Петите симфонии“ на Варненска опера

Диригентът Григор Паликаров и оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесат на зрителите втория от поредицата симфонични концерти в цикъла „Петите симфонии“. След Пета симфония на Малер през пролетта, на 9 ноември ще слушаме Пета симфония на Чайковски и Концерт за цигулка и оркестър на Ерих Корнголд със солист цигуларката Лия Петрова. 

„Всички музиканти и любители знаят за триадата от последните симфонии на Чайковски – Четвърта, Пета и Шеста, най-известните му творби. Още в Четвърта симфония се налага темата „Фатум“ – съдбата, която притиска романтичния герой и той бяга от грубата действителност в своя свят на мечти и сънища. Това е типично романтична идея и тя е прекрасна сама по себе си.

Тази тема, която в Четвърта симфония е много изявена, в Пета е доста по-тиха и приглушена, но присъства във всички части и свързва цялата драма в едно. Пета симфония на Чайковски е написана с изключително майсторство, има невероятно запомняща се и красива музика. Прекрасно допълнение към нея ще е първата част – Концерт за цигулка на Ерих Корнголд с изключителната българска цигуларка Лия Петрова.

Тя е от по-младото поколение цигулари, но вече със световна известност и с изключително натоварена програма. Концертът за цигулка на Корнголд е много красив, много цветен, много различен и създава чудесно настроение в началото, на което Чайковски ще бъде хубаво продължение. Много слушаема, интересна и въздействаща програма, която никой не бива да пропуска.“, споделя маестро Паликаров за предстоящия концерт. Изявеният диригент е идеен автор на цикъла „Петите симфонии“.

Лия Петрова е родена в България и е учила при Огюстен Дюме в Брюксел, Антие Вайтхаас в Музикалната академия „Ханс Айслер“ – Берлин и Рено Капюсон във Висшето училище по музика – Лозана. В момента живее в Париж. Свири на Hellios – великолепен инструмент, произведен в Кремона през 1735 г. от ученика на Страдивариус, Карло Бергонци. На световната сцена цигуларката изгрява през 2016-та, когато печели първа награда на Конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, а две години по-късно записва първите концерти на Нилсен и Прокофиев с Филхармонията на Одензе и естонската диригентка Кристина Поска за Orchid Classics.

Този първи албум ѝ печели международно признание. Sunday Times е възхитен от нейния „прекрасен звук – зрял и звънлив, изразен с величествена широта“, а списание Classical Music намира интерпретацията ѝ на концерта на Нилсен за „изумително добра“ и „силно лирична“. Лия Петрова свири с Оркестъра на Париж, Люксмебургската филхармония, Филхармонията на Монте Карло, Брюкселската филхармония, националните оркестри на Лион и Бордо и много други.

Работи с водещи диригенти като Елим Чан, Станислав Кочановски, Дънкан Уорд, Филип Херевеге, Кщищов Пендерецки. Партнира си на сцената с музиканти като Беатрис Рана, Емануел Паю, Пабло Ферандес, Марта Аргерич, Юрий Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Готие Капюсон.

9 ноември, 19:00 часа, Основна сцена на Държавна опера Варна