Илиана Илиева представя изложбата DISCONNECT

  • Сподели:
Илиана Илиева представя изложбата DISCONNECT

Днес от 19 часа в галерия „Виваком Арт Хол Оборище 5“ се открива изложбата “DISSCONNECT” на младата художничка Илиана Илиева. Класическите техники на живописта са поднесени в съвременен контекст. Артистичният стил на Илиана Илиева е подчертано модерен, ярък и освободен. Вдъхновени от модата, фотографията и поп културата, платната й провокират и представят интригуващи образи и послания.

 

Илиана Илиева за DISCONNECT:

„През последната година и половина бяхме свързани виртуално, повече от когато и да било. DISCONNECT буквално означава да се изключиш. Основното послание е DISCONNECT TO CONNECT – да се изключим, за да можем да се свържем отново помежду си по начина, по който общувахме преди пандемията. Да бъдем автентични, защото социалните медии ни лишават от тази достоверност и налагат модели, които трябва да бъдат рафинирани. Да отхвърлим неписаните “идеали” за красота и просперитет на мрежата, за да съществуваме отново пълноценни и автентични в реалния свят. Имаме потребност да се обърнем един към друг, да се сближим и свържем по нов начин.

Картините правят паралел между класически образи и образи, характерни за съвременното изкуство и поп култура. На фокус са мимиките и израженията, които пандемията скри под маските.

Като художник аз съм наблюдател, визионер, разказвач на истории, социален документалист, провокатор. Вярвам, че в изкуството не съществува въпросът защо. Една от привилегиите на това да бъдеш артист е абсолютната свобода да създаваш, интерпретираш и документираш.“

Илиана Илиева е родена през 1986 г. в София. През 2000 г. е приета в Художествена гимназия, но обстоятелствата я изпращат по съвършено различен път. Завършва бакалавърската и магистърската си степени в университетите в Портсмут и Кардиф във Великобритания. Работи в корпоративната сфера, но изкуството завинаги остава голямата й страст.

Илиана Илиева представя изложбата DISCONNECT