''Клети създания'' донесе втори Оскар за глава женска роля на Ема Стоун

  • Сподели:
''Клети създания'' донесе втори Оскар за глава женска роля на Ема Стоун

Ема Стоун спечели "Оскар" за най-добра актриса за филма "Poor Things" на 96-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" в Лос Анджелис.

Стоун спечели за ролята си на Бела Бакстър във фентъзи филма, адаптиран по романа на Аласдер Грей. Режисьор е Йоргос Лантимос, а в ролите са Марк Ръфало, Уилям Дафо и Рами Юсеф. Героинята, която е резултат от имплантирането на детски мозък в тялото на възрастен, се оказва противоречива заради обилния секс и голотата във филма.

Дженифър Лорънс, Мишел Йео, Сали Фийлд, Чарлийз Терон и Джесика Ланг - всички предишни носителки на "Оскар" за най-добра актриса в главна роля - се появиха на сцената, за да връчат наградата, като всяка от тях произнесе прочувствена реч за една от настоящите номинирани, преди Йео да обяви Стоун за победителка.

Стоун трябваше да се пребори с конкуренцията на Лили Гладстон за "Убийци на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падение" и Кери Мълиган за "Маестрото". Това е втората победа на Стоун в категорията за най-добра актриса, след като през 2017 г. взе приза за ''La La Land''. Преди това тя е била номинирана два пъти и за най-добра поддържаща женска роля - за "Бърдмен" през 2015 г. и "Фаворитката" през 2019 г., но не печели нито една от двете номинации. Стоун и Лантимос вече са си сътрудничили в спечелилия "Оскар" през 2018 г. филм на режисьора "Фаворитката", както и в късометражен филм от 2022 г. Двамата работят заедно по поне два бъдещи проекта, включително по филм със заглавие "Kinds of Kindness" с участието на Маргарет Куали и звездата от "Еуфория" Хънтър Шафър.

"Жените в тази категория... споделям това с вас", каза Стоун през сълзи по време на благодарствената си реч. "Възхитена съм от вас и за мен беше чест да направим всичко това заедно". Ема също така благодари на режисьора на филма Йоргос Лантимос и на останалите актьори и екипа за усилията, които колективно са положили за създаването на филма. Стоун също така забавно отбеляза, че задната част на роклята ѝ се е отворила, което според нея се е случило по време на изпълнението на "I'm Just Ken" на Райън Гослинг.

В края на речта си Стоун поздрави и дъщеря си, която скоро ще навърши три години.