Книга на Георги Господинов е номинирана за наградата ''Грегор фон Рецори'' в Италия

  • Сподели:
Книга на Георги Господинов е номинирана за наградата ''Грегор фон Рецори'' в Италия

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред номинираните за международната литературна награда "Грегор фон Рецори'' присъждана на годишния фестивал във Флоренция.

За тази вълнуваща новина съобщи писателят в социалните си мрежи, написвайки:

"Радвам се да съобщя, че току-що Времеубежище влезе в номинациите за наградата Грегор фон Рецори, Флоренция, Италия. Сред десетте номинирани автори са Хавиер Мариас, Сали Руни, Дебора Леви, Ясмина Реза и пр, така че шансът не е голям, но за мен е чест. Благодаря Voland, Daniela, Peppino... Конкурсът и фестивалът са едно от най-шантавите и интересни места, където съм бил (''Физика на тъгата'' беше финалист през 2014 г.). В журито са хора като Алберто Мангел, Едмън Уайт, Андреа Баяни..."

Наградата "Грегор фон Рецори" е създадена през 2007 г. по инициатива на Фондация "Санта Мадалена". По това време се провежда в абатството Валомброза, а през 2010 г. се премества във Флоренция. Фестивалът се състои от тридневни събития, конференции и срещи между писатели и публика на най-вълнуващите места, които градът може да предложи.

Кулминира в церемония, на която най-доброто произведение на чуждестранна художествена литература, публикувано в Италия през предходната година, получава награда, заедно с най-добър превод на италиански. Сред предишните победители са Хишам Матар, Хуан Габриел Васкес, Джордж Сондърс, Ани Ерно и Ричард Пауърс

Екипът на High View Art пожелава успех на Георги Господинов и още върхове за покоряване занапред!