Музей на COVID-19 страховете

  • Сподели:
Музей на COVID-19 страховете

В началото бяха паниката, съпротивата, недоверието, възмущението. После дойдоха навикът, липсата на смисъл, автопилотът. Повече от година ни съпровождат явни и скрити страхове, често в двете крайности, които само изкуството и сатирата могат да преработят.

Галерия Doza ви кани в първия по рода си „Музей на COVID-19 страховете“, за да осмислим заедно какво преживяхме и за да се изправим пред ужасите и яростта си с подкрепата и медиацията на художници, поети и писатели.

„Музей на COVID-19 страховете“ e интерактивен проект, интерпретиращ травмите на пандемията. Творчески образи на коронавируса и кризата покрай него ще бъдат представени в синкретични взаимодействия между изображения и текст. Музеят ще се разположи едновременно онлайн и офлайн, в траура и хумора, с надеждата (и съмнението), че наследството COVID-19 може да ни направи по-отговорни, по-силни и по-мъдри.

Споделеният образ, текст, сън сублимира травмата и я обезсилва като патогенен ефект в психиката и тялото. Всеки от нас има ресурса да се изправи пред най-големия си страх, да го погледне в очите през метафората и символа и да го обезсили в хумора и срещата с другия, който преживява нещо подобно.

„Каним ви и на литературно четене под надслов "Новото е страшно“ - нов пандемичен поглед към поредицата неформални литературни четения на СПО "Новото е странно", на които прозвучават оригинални подходи като смесване на фантастика със социални проблеми, сатира с екология, поетични творби и проза, печелили редица награди за литература.  Четенето ще се проведе на 29 май от 18:00 часа и е част от проекта „Музей на COVID-19 страховете“, интерпретиращ травмите на пандемията в старанието да осмислим полярните си преживявания, фобии, съпротиви, липса на смисъл“, споделят от галерията.

Участващите творби са на Драгомир Костадинов – PXRN, Александър Юзев, Зоран Мише, Мила Янева-Табакова, Мериан Николова и авторите от Свободно поетическо общество.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура.