Нощта на Брендън Фрейзър

  • Сподели:
Нощта на Брендън Фрейзър

Брендън Фрейзър, чиято кариера се отличава както с метеоритичен възход, така и със спадове, отпразнува може би най-добрия си успех, спечелвайки Оскар за главна мъжка роля за изпълнението си в "Китът". 

"Значи ето как изглежда мултивселената!", започна речта си Фрейзър, като благодари на своя режисьор Дарън Аронофски за това, че "ми хвърли творчески спасителен пояс". 

Пътят на Фрейзър към Оскар започна с шестминутни овации за трансформиращото му изпълнение във филма на Дарън Аронофски на премиерата му на Международния филмов фестивал във Венеция миналия септември. 

Annual Academy Awards on March 12, 2023 in Hollywood, California. (Photo by Mike Coppola/Getty Images)

Въпреки някои противоречия относно избора му на тежащ 300 кг., склонен към самоубийство, гей професор и изобразяването на болестно затлъстяване във филма (базиран на пиесата на Самюъл Д. Хънтър), Фрейзър е спечелил повече от 20 награди за главни актьори от групи на критиците, включително Critics' Choice Assn. и събра най-надеждния предшественик на наградата Оскар: Наградата на Гилдията на актьорите. 

Въпреки че Фрейзър работи стабилно в телевизия и по-малки филми през последните години, той не е бил хедлайнер на голямо заглавие от 2010 г. насам.
Преди това, разбира се, той имаше главни роли във франчайза „Мумията“, „ Пътуване до центъра на Земята“ , спечелилия най-добър филм „Катастрофа“, „Богове и чудовища“, „Джордж от джунглата“ и много други. 

"Благодарен съм на Дарън Аронофски, че ми хвърли творческо спасително въже и ме качи на борда на добрия кораб "Китът". Това беше написано от Самуел Д. Хънтър, който е нашият фар. 
Господа, вие разголихте сърцата си с размерите на кит, за да можем да надникнем в душите ви, както никой друг не може. За мен е чест да бъда посочен заедно с вас в тази категория. Искам да ви кажа, че само китовете могат да плуват до дълбочината на таланта на Хонг Чау. 

Започнах в този бизнес преди 30 години, нещата не ми се отдаваха лесно, но имаше възможност, която не оценявах по онова време, докато не спря. Просто искам да ви благодаря за това признание. 
Сякаш съм бил на гмуркателна експедиция и въздухът на линията към повърхността се наблюдава от някои хора в живота ми като моите синове."