Някои го предпочитат аналогово

  • Сподели:
Някои го предпочитат аналогово

Музеят на хумора и сатирата представя изложбата на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев „Някои го предпочитат аналогово“. Откриването е на 29 септември , сряда, от 18:00 часа в зала 7 на Музея. В рамките на вернисажа гостите ще имат възможността да се докоснат и до филмовата класика, вдъхновила инсталациите „Някои го предпочитат горещо“ в кинолектория, с участието на киноведа Цветомир Цанков.

Изложбата представя кинетични и интерактивни инсталации и обекти, в които са вплетени образи и препратки, свързани със символите на дигиталния свят в който живеем. За функционирането си обаче, работите не разчитат на дигиталните технологии. Отправна точка за създаването на творбите е безсмъртният филм на Били Уайлдър „Някои го предпочитат горещо“ (1959). Заглавията на произведенията цитират реплики от филма и препращат към сцени и ситуации от него. Същевременно дават и ключ за тълкуването на самите произведения.

Изложбата насочва вниманието на публиката към последиците от Големия дигитален обрат през последните години. Авторите представят различна гледна точка по темата през призмата на хумора и иронията.

Героите във филма „Някои го предпочитат горещо“ са двама мъже, които трябва да се слеят с непознатия за тях свят на жените. В случая, от това зависи животът им. Изложбата „Някои го предпочитат аналогово“ търси аналогии с тази ситуация и препраща към аналогово мислещия човек, за когото е необходимо да оцелее в новия дигитален свят.

Повсеместното навлизане на дигиталните технологии остави по-старите поколения в изключително неблагоприятна позиция. Бързо променящата се ситуация под диктата на галопиращото технологично развитие направи неконкурентни много от тях. Факт е, че всички сфери на живота се дигитализираха, както е и факт, че доста хора все още не успяват да се адаптират към тази промяна. За да не „изпадне от играта“ обаче, болшинството от засегнати привидно прие предизвикателството и започна да използва инструментите на новата епоха, без да е осъзнало същностните им характеристики. Така се достигна до една симулирана дигиталност.

Световната пандемия, започнала през 2020 увеличи още повече „пропастта“.

Принудителната работата от дистанция или в дигитална среда засили изключително натиска върху „аналоговите“ поколения. Това доведе до изключване на много хора от актуалните процеси, но и до многократно увеличаване на симулираната дигиталност. Резултатът в редица отношения е комичен, но има и своите сериозни негативни измерения. Достатъчно е да споменем масовото дистанционно обучение в училища и университети и невъзможността на много преподаватели да се приспособят към „новата нормалност“. Ситуацията е такава, че те не могат да признаят свята неподготвеност. Не могат и да откажат, защото от това зависи работата им. Единственото, което им остава е, както се случва в „Някои го предпочитат горещо“, да се преструват и крият, докато се опитват да разберат този нов за тях свят.

Авторите Добрин Атанасов и Любен Кулелиев работят като артистичен тандем вече 20 години. Заедно ипоотделно имат изяви в Германия, Италия, Испания, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия.

Двамата са преподаватели към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието иизкуствата на Софийския университет. Имат изявен интерес към художественото образование. През 2003 г. саучредители на неправителствената организация „Център за неформално образование и културна дейностАЛОС“. От нейно име провеждат уъркшопи и обучения в различни области на съвременното изкуство. Презпоследните години, в рамките на тези мероприятия са реализирали десетки публични изяви из цялата срана.

Членуват в сдружение „Изкуство в действие“ – най-старата независима артистична организация у нас.