От вандализъм до изкуство - пътят на български и холандски графити артисти от улицата до галериите

  • Сподели:
От вандализъм до изкуство - пътят на български и холандски графити артисти от улицата до галериите

На 1 септември 2021, в 19 ч., в столичната галерия Doza се открива изложбата “От вандализъм до изкуство/ From vandal to art“, която ще представи 13 български и 7 холандски артисти, курирани от холандската стрийтарт легенда Nash и екипа на Sofia Graffiti Tour.

Събитието представя различен прочит на уличното изкуство, като проследява еволюцията му от улицата до най-престижните галерии, музеи и частни колекции по света.

Инициативата на Sofia Graffiti Tour и посолството на Кралство Нидерландия идва да покаже, че градското улично изкуство носи бунтарски дух и богата художествена стойност, както когато трансформира изоставени градски пространства и връща живота в тях, така и когато все по-често днес стига до престижните колекции на меценати и галерии за съвременно изкуство. Проектът е финансиран от Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Куратори на изложбата са Nash и екипът на Sofia Graffiti Tour (Цветан Бизев, Стела Каменова и Николай Бизев). Nash е холандската стрийтарт легенда, чийто уникален стил става разпознаваем благодарение на множество проекти по целия свят през последните 30 години. Работата му е позната на българската публика и чрез неговото участие в графити фестивала “Sofia Graffiti Battle" през 2019 г.

“Още от 70-те на миналия век, когато графити субкултурата се завихря в Ню Йорк, това изкуство често печели етикета “вандализъм”. Днес обаче галериите отварят вратите си за произведения от популярни артисти като Bansky и Barry McGhee, а музеи за съвременно изкуство като ТАТЕ Лондон имат дори определение за “Graffiti Art”. Едно от рекордно възнаградрените графити платна е на David Choe и възлиза на 200 милиона щатски долари.”,разказва за идеята на изложбата Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour.

“С този проект искаме да покажем селекция на холандски, но и на родни артисти, които определено заслужават своето почетно място в галериите и домовете на колекционери. Чрез изкуството си, те имат и силата да разпространяват послания и каузи. Това цели и нашата изложба "От вандализъм до изкуство"/ From vandal to art, която отваря и у нас темата за мястото на стрийтарта при високото изкуство.”, допълва Стела Каменова от Sofia Graffiti Tour.

Подбраните участници в изложбата са примери от различни поколения и етапи в развитието на уличното изкуство. Това, което ги свързва е силното послание и добавената стойност, която всеки от тях оставя в заобикалящата ни среда. Сред българските артисти са Arsek & Erase, Chan Clan, Felon, GRTS, МAD, Mr. = Aо, Nasimo, Rate, Rays, Sten, Ster, Wion, Xpome.

Сред холандските творци са Dphazer, Erwtje, JDL, MR June, Nash, Serge, Turmoil.

 

“От вандализъм до изкуство” / From vandal to artще представи техни картини рисувани със спрей, акрилни и маслени бои, принтове, инсталации. Част от работите са създадени специално за събитието и всички творби ще могат да бъдат закупени по време на изложбата. Откриването на 1 септември ще срещне публиката и с холандския творец Turmoil, който ще нарисува на живо стената, прилежаща на галерия Doza. Музикалното оформление е от знаковия за уличната култура - DJ Skill. Организаторите от Sofia Graffiti Tour готвят и специални изненади, които ще бъдат разкрити в рамките на двуседмичната изложба, както и играта “Ърбан детективи” в социалните мрежи, която ще донесе подаръци на най-запалените графити любители.

 

За Sofia Graffiti Tour:

Sofia Graffiti Tour e платформа за турове, работилници, графити и стрийт арт проекти, чиято цел е да представя и обогатя градската среда. Екипът стартира през 2016 г., като пионер в градските турове, показващи улично изкуство. Sofia Graffiti Tour предлага професионални графити услуги и работи с български и чуждестранни стрийт художници за облагородяване на средата около нас.

 

 

От вандализъм до изкуство - пътят на български и холандски графити артисти от улицата до галериите