Серия от лекции за съвременното изкуство

  • Сподели:
Серия от лекции за съвременното изкуство

От 15 ноември започва четвъртото годишно издание на образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство", която включва серии лекции и дискусии, организирани от фондация "Отворени изкуства". Платформата се радва на огромен интерес в предните си издания и тази година включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер.

Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 часа. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на assistant@openarts.info.

Тазгодишният синтезиран курс е обединен от темата "Медия или концепция" и ще бъде воден от теоретици и изследователи на изкуството. Целта на лекциите ще бъде да приобщят по-широка публика към визуалните съвременни изкуства, като фокусират вниманието към някои ключови за разбирането на изкуството теми. Ще бъдат разгледани различни теми и медии в изкуството на нашето съвремие и български примери в контекста на глобални художествени течения.

Първата лекция ще се проведе на 15 ноември по темата "Когато се наливаха основите: съвременното българско изкуство през 1990-те" от Диана Попова. Лекцията ще има за цел да хвърли светлина в 90-те години на българското изкуство. Лекторът е пряк наблюдател на ключови процеси от зората на българското изкуство през 90-те, както и един от първите му критици и куратори. Диана Попова е от първите, които се стараят да дадат публичност на своите съвременници-артисти, както и свидетел на болезненото разкъсване на българската сцена и навлизането на нови изразни форми в българката художествена среда.

Следващата лекция на 22 ноември ще бъде на тема "Технология отвъд средствата. Една история на дигиталните изкуства" на Рене Беекман. Той ще ни въведе в новите територии на дигиталните изкуства и ще направи необходимите разграничения, за това какво е дигиталното изкуство и какви са неговите исторически корени.

На 29 ноември ще чуем лекция по темата "Соцреализъм: преди и след" на Светлана Куюмджиева, която ще ревизира един спорен период от изкуството - соцреализмът. Всички теми и лекции ще са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката.

Тазгодишният курс "Въведение в съвременното изкуство" ще завърши на 6 декември с нов формат събитие - "Форум Колекционери" с участието на колекционера Георги Войнов. Събитието има за цел да срещне публиката с меценатите на изкуството и да представи колекционерската практика. Частното колекционерство стои в основата на много днешни световни музеи в Европа и наред с публичните средства, колекционерството е един от двигателите, които подкрепят съвременното изкуство днес.

Серия от лекции за съвременното изкуство