Спектакъл пред Народния театър

  • Сподели:
Спектакъл пред Народния театър

Спектакъл пред Народния театър - така може да се нарече изложбата на Джачков в Градската градина, която е колаборация със Столична община.

Главният актьор този път не е в, а пред Народния Театър и това са 26-те картини, милиарди парченца изображения от хартия, слепени в поезия, мистерия и символика.

"Омагьосана душа" е наречена изложбата от самия автор и е истинско пиршество за окото!

Ако други съвременни художници могат да бъдат подминати неразбрани от отегчение или баналност, то поетичните колажи на Джачков не оставят нито окото нито възприятията да починат за секунда!

Мартин Джачков е субтилен художник, безспорно най-големият колажист в съвременното българско изящно изкуство, който поставя на първо четене не самата картина, а нейния сюжет.

Той е може би единственият художник - колажист, който изисква колажа да бъде третиран на нивото на изящното изкуство.

Вдъхновен е от най-чисто класическата портретура от 16 ти век на Тицианo, от клоуните на Бернар Бюфе, за които постоянно говори и комплексността на ренесансовите костюми.

Тези футуристични портрети от парченца хартия са наистина гениален стил в жанра портретура, който отразява и начина ни на изразяване и възприемане в съвременната действителност, а именно чрез изображенията, снимките, визуалният продукт.

За първи път в България се показват 26 творби на Джачков, които последователите на неговото изкуство сравняват по сложност и символика с италианските тапицерии от Ренесанса.

Специално за тази изложба за първи път се представя последната му картина "Богатият Гигант", която е отнела 11 месеца интензивна работа. Това е и най-голямото по размер произведение на художника. Завършено е буквално дни преди откриването на изложбата, съдържа над 24 хиляди частици изображение.

В показаните творби ще видите "Огнен Лебед", "Усмихнат роб", "Влюбена матрьошка", "Ближа въздуха", "Лош Бош" както и много други като емблематичната картина "Туритопсис", която носи името си от безсмъртната медуза.

Докато хората винаги са мечтали за безсмъртие, за Туритопсис нутрикула то е даденост. Тази медуза е с размер, който едва достига до 5 милиметра, но има уникалната способност да живее вечно, като трансформира тялото си.

Джачков избира заглавията на картините си толкова прецизно, колкото и къде да залепи завинаги парченце хартиен образ. Картината е посветена на вечното, на революцията, на частта от другия, която всички притежаваме у нас, на отвъдното, на красотата.

Жълто, червено и черно, стотици символи, бижута, обърнати вежди, устни с белег, златни и искрящи къдрици, кон от Герника на пикасо, черни рози, лилава пеперуда, десетки черно бели цветя и всичко това в един съвършено хармоничен образ, който сякаш винаги е съществувал така. Тази картина е доказателство, че портретите на Джачков са психични огледала.

С изложбата "Омагьосана душа" художникът кани не само българската публика да се наслади на неговата работа, а и изказва призив към всички успешни български артисти в чужбина да представят тяхната работа в България и да допринесат за развитието на културния живот в страната.

Покупката на повечето картини от тази изложба също е възможна. За любителите на принтове цялата колекция от картини е достъпна в www.saatchiart.com/dzhachkov

Може да посетите изложбата до 7-ми септември в Градската градина пред Народния театър, а официалният хаштаг на събитието в Инстаграм е #dzhachkov.

Спектакъл пред Народния театър

"Усмихнат Роб" или "Smiling slave"