Супергероите във филмите

  • Сподели:
Супергероите във филмите

Супергерои – хора или създания, които са готови да пазят хората – човечеството от злите сили или най-кратко казано от лошите, които пък от своя страна искат да завладеят света и да имат цялата власт в ръцете си.

Днес няма как да не кажем, че не сме залети от супергерои по кино и телевизионните екрани. Само тази година излязоха шест филма за различни герои със суперсили – като се започне от „Железният човек 3”, мине се през „Човек от стомана”, „РПУ Оня свят”,  „Върколакът” и „Шут в г*за 2” и  се завърши с „ТОР: Светът на мрака”. Не може да се каже, че на Холивуд не му харесва светът да бъде спасяван.

Но всичко това не би било възможно, ако не съществуваха две от най-големите комиксови компании – DC comics и MARVEL comics, които дават началото на герои като Супермен (съзададен от Джеру Сийгъл и художника Джо Шустър), Батман (създаден от Бил Фингър и хужоника Боб Кейн) (DC), Капитан Америка (създаден от Джо Саймън и Джак Кърби За Таймли комикс – предшественика на MARVEL), Спайдърмен (създаден от Стан Лий и художника Стив Дитко), Железният човек (създаден от Стан Лий и Лари Лийбър и художниците Джак Кърби и Дон Хек) (MARVEL) и др.

Почти веднага след като излизат комиксите със супергерои (Супермен се появява за първи път в Екшън комикс № 1 през юни 1937, а Батман в Детективски комикс № 27 през май 1939 г. (DC comics). От страна на MARVEL Капитан Америка – първият отмъстител става известен на публиката в Капитан Америка комикс през март 1941 г.) се появяват и съботни филмови сериали за тях, като се започва с „Приключенията на Капитан Марвел” през 1941 г. и се продължи с „Батман” (1943), „Фантомът” (1943), „Капитан Америка” (1944), „Супермен” (1948) и др.

През следващото десетилетие Съботната филмова вечер, когато са излъчвани сериалите за супер герои запада поради искането на Сената комиксите да бъдат цензурирани заради зачестилата младежка престъпност. Така през 1951 г. се появява първият пълноментражен (макар и само 58 мин) филм (на DC) за супергерой – „Супермен и къртиците”. Участват Джордж Рийвс като Супермен и Филис Коутс. „Супермен и къртиците” е сниман за 12 дни в студио в черно-бял формат, а режисьор е Лий Шолем.

Петнадесет години по-късно се появява следващият филм за друг герой на DC – „Батман”. Както и  „Супермен и къртиците”, така и при „Батман” голяма част от актьорския състав на филма идват от тв сериала за Черния рицар. Батман и Робин трябва да се изправят срещу обединения подземен свят (United underworld) Жокера, Пингвина, Гатанката и Жената котка. Филмът е направен като комедия на абсурда, пародийно.

През 1978 г. по екраните излиза небеизвестният „Супермен” на Ричард Донър с участието на Кристофър Рийв – Кларк Кент /Супермен/ Кал-Ел, Марлон Брандо – Джор-Ел, Джийн Хекман – Лекс Лутор. Сценарият е на Марио Пузо – сценарист на Кръстникът 1, 2 и 3. Със „Супермен” се слага началото на съвременните филми за супергерои. Някои от критиците смятат, че „Супермен” оказва голямо влияние на по-нататъшните научно-фантастични филми, като го нареждат до „Междузвездни войни” и „Срещи от третия вид”. Филмът получава и специална награда на академията -  почетен Оскар за изключителни заслуги към филмовата индустрия, наред с другите си три номинации за Оскар през 1979. С бюджет от 55 милиона, „Супермен” печели 300 милиона. Кристофър Рийв става звезда. Следват още три филма и един спин-оф (нов филм с друга сюжетна линип) – „Супергърл”, които обаче не могат да достигнат успеха на първия.

Едва ли много хора ще се сетят защо „Хауърд - патицата” (1986) има значение за MARVEL, ако не се спомене, че това е първият филм, с който компанията се опитва да пробие на големия екран. С бюджет от 37 милиона долара и с участието на актьори като Лиа Томпсън, Тим Робинс, „Хауърд-патицата” на режисьора Уилям Хияк се оказва провал както по отношение на критиката, така и в бокс офис класацията, като успява едва да възвърне бюджета си. Критиките са по отношение на сценария и идеята филмът да е игрален, вместо анимационен.

1989 е може би повратна година по отношение на супергероите в киноиндустрията. Тогава излиза екшън-ноарът на Тим Бъртън – „Батман” с Майкъл Кийтън, Джак Никълсън, Ким Бейсингър и др. Тонът и темата на филма са повлияни от графичния роман на Алън Мур – „Убийствена шега” и комиксовите минисерии на Франк Милър – „Черният рицар се завръща”. Усеща се връзката с немския експресионизъм и film noir.

Тим Бъртън казва, че целият филм и митология на образите е един дуел на аутсайдерите. Един дуел на неуравновесените. Образът на Жокера (Джак Никълсън) е образ на лудостта, а тя е най-голямата свобода, която човек може да има според Бъртън. „Батман” печели Оскар за най-добра сценография и отваря широко вратите за следващите супергерои.

Бъртън прави още един филм за Батман през 1992 – „Батман се завръща”. Тук главният злодей е Пингвинът – Дани Де Вито. Далеч по-диаболичен от Жокера, Пингвинът успява да смрази кръвта на всеки. Заедно с милионера Макс Шрек (Бъртън отново прави съпоставка с експресионизма и актьорът изиграл ролята на Носферату  от 1922 г.– Макс Шрек) – Кристофър Уолкън са готови да поставят Готъм сити в своите ръце. Майкъл Кийтън се завръща в ролята на Батман / Брус Уеин, а Мишел Пфаифър става Селина Кайл / Жената котка. Филмът е още по-мрачен от предишния, посрещнат е с овации от критиците. Питър Травърс от „Ролинг Стоунс” пише, че „Батман се завръща” ни завръща в „освобождаващата тъмнина на сънищата”.

Въпреки успеха на „Батман” на Бъртън,  разпространителят Уорнър решава, че за следващия филм искат нещо по-цветно, нещо по-семейно ориентирано и наема Джоел Шумахер за режисьор. Той прави „Батман завинаги” с Вал Килмър (Батман / Брус Ъейн), Джим Кери (Гатанката), Томи Лий – Джоунс (Харви Дент / Двуликия) и Никол Кидман и „Батман и Робин” с Джордж Клуни Крис О’Донъл, Ума Търман и Алиша Силвърстоун. На първия Бъртън е изпълнителен продуцент. „Батман завинаги” е приет добре, но „Батман и Робин” е смазан от критиката.

И така сагата за Батман е оставена настрана за почти десет години – до 2005 г., когато Кристофър Нолан не се заема с историята за Черния рицар. Нолан прави три филма, всеки от които доказва все повече Нолан като режсьор. Играта на Хийт Леджър като Жокера остава незабравима. Той не изиграва ролята, той абсолютно се потапя в нея. Не трябва да се забравя и Крисчън Бейл като Батман, както и Лиам Нийсън, Килиан Мърфи, Том Харди, Гари Олдман, Морган Фрийман, Маги Джиленхал, Аарън Екхарт, Ан Хатауей, Джоузеф Гордън Левит, Майкъл Кейн и др.

Следва продължение...

Супергероите във филмите
MARVEL и DC comics са двата големи гиганта в индустрията и тези с най-много герои
Супергероите във филмите
DC comics и MARVEL comics дават началото на герои като Супермен, Батман, Капитан Америка, Спайдърмен, Железният човек и др
Супергероите във филмите
Супермен
Супергероите във филмите
Супермен
Супергероите във филмите
Супермен
Супергероите във филмите
Батман
Супергероите във филмите
Батман
Супергероите във филмите
Батман
Супергероите във филмите
Хауърд-патицата